A fundamentális befektető káröröme

Az alábbi kommentek egy barátaimmal közös Messenger-csoportból származnak. Az idézetek közös jellemzője, hogy az utolsó pontot kivéve 2021-ben írták őket:

  • Na, most kell venni beyond meatet @Szabó Balázs
  • A Beyond Meat az visszajön, vegyél Balázs az alapba is!!! :D
  • Én pl tegnap szavaztam a beyond meat boardjáról revoluton
  • Na már zúz is fel a beyond meat, rá is vettem
  • Lassan ki is nevezhetem magam beyond meat expertnek
  • Piaci alapvetés, hogy beyond meat nem lehet sokáig 100 alatt, vásárolj te is amíg nem késő!
  • Beyond Meat megy tovább, ha ráveszel mikor mondtam már +10% :D kell a vérfrissítés a HOLD-ba
  • Most van rajta egy 30% bukó :D de visszajön az
  • A beyond meat meg hosszútávfutás, a türelmes befektetőnek térül meg

Számomra ez 2022 szimbolikus üzenete: de igen, mégis ledőlt a piaci alapvetés, lehet a Beyond Meat 100 dollár allatt is!

Sőt, egészen pontosan 12,4 dolláron zárt a Beyond Meat 2022 év végén. Bár a barátaim viccnek szánták a beyond meates kommenteket, ezek a chat üzenetek jól jellemzik 2021 “mindent meg kell venni” hangulatát. Az avokádó generáció megérkezett tőzsdézni, engem meg boomernek néznek. Más csatornákon, de a viccek mellett komolyan is gyakran megkaptam:

“Miért nem fektetsz a jövőbe? Miért nem olyan cégeket veszel, amiknek biztos felmegy az árfolyamuk? A technológiai cégeké a jövő!”

Általában azért nem fektettem a „jövőbe”, mert ezeknek a cégeknek az árfolyamába brutális növekedés és profitemelkedés volt beárazva. Fundamentális elemzőként minden ellenük szólt. Profitnövekedést nézve persze tényleg ezeké a cégeké a jövő, de ez nem jelenti azt, hogy az elszállt árakon ezek jó befektetések lennének.

Hasonló példák: a Salesforce, a Docusign és a Zoom is többszörözték az árbevételüket az elmúlt három évben, a Covid okozta felfordulás egyértelműen javított a piaci helyzetükön, mégis, ma mindhárom cég árfolyama lejjebb van, mint 2019-ben. Sorban: 48, 64 és 63 százalékot esett ez a három részvény idén.

Fel lehet tenni a kérdést, hogy 2022-ben a reálhozamok növekedése, a gazdasági kilátások romlása, vagy az infláció növekedése mennyit magyaráz az esésből? Itt szerintem nincs értelme: egyszerűen csak eltűnt a hype, vége lett a mániának. Erről (is) szólt 2022. A Beyond Meat pedig a türelmes befektetőnek sem fog megtérülni.

Napenergiából hamburger és sült krumpli – erre készül a McDonald’s

A gyorsétterem-hálózat teljes amerikai ellátási láncának energiaéhségét egyetlen texasi napelempark fogja kielégíteni.

2022 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.