Futni vagy vagyont kezelni?

Archívumunkból (2017)

Amikor 25 évvel ezelőtt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megszöktek a malacaink és a kukoricásból kellett kikergetnem őket, lazán lefuthattam a félmaratont, pedig még csak 8 éves voltam. Elmondhatom, hogy több mint 25 év tapasztalatom van futásban, de csak amatőr szinten. Kaptam egy felkérést, hogy fussunk a nyáron egy nagyot a Kékesen: körülbelül 11,6 kilométert, 671 méter szintemelkedéssel. Kapásból nemet mondtam, de mégis foglalkoztat a gondolat, de jó lenne, másnak is megy, biztos nekem is, van fél évem felkészülni, munka és család mellett… Rájöttem, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni, hogy sérülésmentesen érhessek célba. Utánaolvastam és ledöbbentem, mekkora szervezés és profizmus van mögötte, ha már komoly a tét, nemcsak a cél elérése, hanem az egyenletes futás végig sérülésmentesen!

Sokszor azt látom, hogy a vagyon kezelése és a fent említett futás közt sok a kapcsolat. Elég fél év felkészülni valakinek, hogy megtanuljon helyes döntéseket hozni?

Futás Portfóliókezelés
Gyermekként mindenki bátran szaladgál. Kis összegről mindenki bátran hoz döntést.
Felnőttként már jól meggondolom, belefogjak-e. Nagy összegnél nehéz a döntés.
Inkább váltót futnék, ha lehet. Diverzifikálok.
Gyermekként eszembe sem jut, hogy megsérülhetek. Kis összegnél bátran vállalok kockázatot.
Felnőttként félek a sérüléstől. Nagy vagyonnál félek a kockázattól.
Az a jó, ha végig egy tempóban tudok futni és a mezőny elején végzek. Az a jó, ha nincs nagy ingadozás és magas a hozam.
Sokan próbálkoznak felkészülés vagy kellő tudás nélkül, olykor megsérülnek. Van, hogy meglöki valaki és megvan a baj. Néha nehéz felépülni. Mindenki szereti kezelni a vagyonát, ha bukik, azt nagyon megszenvedi. Van, aki már profinak gondolja magát, és akkor odacsap a piac.
A célba érve pihenhetek egy nagyot és kitűzhetem a következő célt. Cél a benchmark túlteljesítése, nincs pihenés, nincs megállás, a piac nem pihen.

A versenyre megpróbálok felkészülni. Jó tudni, hogy bármikor futhatok egy jót, és ha nem megy, csak megállok és pihenek, semmit nem veszítek. A vagyonkezelésben azonban nincs megállás, nincs pihenés, csak ha szakértőre bízom a pénzem kezelését.

Archívumunkból (2017)

A jó portfóliókezelőről

Lehet-e e kicsi országban hosszú távon is jó portfóliókezelő? Milyen cégben?? Mi kell ahhoz, hogy megtaláljuk és megtartsuk a sztárokat?