G7 beszélgetések a HOLDON: Kapitány István

A G7 beszélgetések a HOLDON következő vendége: Kapitány István, aki 1987 óta dolgozik a Shell kötelékében, a legmagasabbra jutott magyar menedzser, akinek jelenleg 80 ország tartozik az irányítása alá. Itthon is vállal tisztséget, jelenleg a Menedzserszövetség elnöke.

“Hallo, Kapitány István vagyok, elhoztam magammal a feleségemet, a két lányomat, a két németjuhászt és a papagájt” – ez volt Kapitány István legsikeresebb beszéde, amit németországi kinevezése apropóján tartott, némettudás nélkül, egy asztal tetején állva. Majd széttépte és kidobta a mások által előre elkészített stratégiát a kukába. Hogy miért volt ez nagy siker, ezt elmeséli az alábbi beszélgetésben Veiszer Alindának.

Másik kedvenc mondata, hogy többet repült mint az édesapja, pedig ő MALÉV pilóta volt, amíg egy szerencsétlenségben életét nem vesztette.

Kapitány István egyik titka éppen ez, a profi kommunikáció. Jól, viccesen és lendületesen kommunikál, folyamatos párbeszédben van, figyel. Ő úgy foglalja össze, hogy szereti az embereket, és ez a sikerének a titka. És valóban, fel tudja idézni, hogy négy éve, 2016-ban ki lett a világ legjobb kutasa. (Egy siketnéma pakisztáni fiú.)

37 év egy nagyvállalatnál mindig feljebb lépkedve már önmagában komoly siker. De nem csak  a pozíció az érdekes számára, hanem a számok is. A Shell 2020-as harmadik negyedévének nyereségének 80 százalékát az ő csapata hozta össze.

Ezzel párhuzamosan azonban zajlik a világ átalakulása is. Az ökológiai célok egyre fontosabbak, választási kampányok elmaradhatatlan elemei. Amerika frissen választott elnökének hírére nőni kezdtek az elektromos autó részvények árfolyamai, az új elnök vissza akarja vezetni az USA-t a párizsi egyezménybe.

Hogyan  érinti ez a Shellt? Hogyan teljesíthető a cég által vállalt zeró kibocsátási terv 2050-re, és nem elkésett-e az irányváltás? Hogy neki mikor lesz elektromos adója azt még nem tudja, de biztos abban, hogy a következő években felpörög az iparág, ami jelenleg szinte láthatatlanul aprócska. Kínában  a Shell már elektromos töltőállomásokat telepít, a nyitási napon 40 %-os kihasználtsággal, ugyanez a szám az Egyesült Királyságban 4%, szóval bőven van még tennivaló. Ugyanakkor ő kereskedőként is biztos abban, hogy ami az embereknek tetszik, az népszerű lesz és hódítani fog. Az elektromos autó pedig ilyen.

Nemcsak világpolitikai trendekről beszélgettünk vele, hanem kértük arra is, hogy engedjen betekintést a saját életébe is- követi-e a magyar híreket? Sportol-e? Mit csinál utazás helyett a legmagasabbra jutott magyar menedzser?

A G7 beszélgetések a HOLDON videocastunkat megtalálhatja a SpotifyYouTubeAppleGoogleStitcherPodcastRepublicTuneIn kínálatában, vagy Soundcloud-on illetve vegye fel műsortárába az RSS-Feeden keresztül.