Hiába remélt tűzszünetet a piac, a felügyelet még mindig háborút akar

Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő. Sokadik felvonása ez a kriptopiac elleni hadjáratnak, de a piac egyre kevésbé veszi komolyan.

Hiába adott zöld utat a kriptopiac egyik legfontosabb instrumentumának, a spot bitcoin ETF-nek, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, a SEC továbbra sem bír leállni az ágazati cégek vegzálásával. A legújabb áldozat a Robinhood, ami a hétvégén kapott wells notice-t a felügyelettől, ez a SEC hivatalos értesítése arról, hogy eljárás alá kívánja vonni az adott vállalatot.

A séma jól látszik: a well notice a jogi eljárás küszöbe. A SEC pontosan ugyanígy járt el például a Coinbase vagy a Binance esetében is, először megküldték a wells notice-t, amit pár hónappal később követett a per. A SEC ugyanazt az unalomig ismert mantrát hozta fel, hogy a Robinhood értékpapír-csalást követett el azzal, hogy kriptodevizákkal lehetett kereskedni a platformján.

A felügyelet szerint ugyanis majdnem mindegyik kriptodeviza értékpapírnak minősül, így a SEC hatáskörébe tartozik minden, ami a területtel kapcsolatos, legyen az digitális eszköz vagy pénzügyi szolgáltatás.

Az amerikai értékapapír-szabályozás az értékpapírokkal való kereskedelemre előírja az SEC-nél való regisztrációt. Ez az, amit a Robinhood két éve próbál megtenni, sikertelenül. Pedig a platform tanult a nagyobb cégek elleni eljárásokból. Elővigyázatosságból már tavaly komoly tokeneket, piaci kapitalizációra a legnagyobbak közt lévő Solanát, Cardanót és Polygont is törölte a kereskedhető eszközök közül, látva, hogy a SEC ezeket értékpapírként akarja számontartani. Sőt, a Robinhood igazán konzervatívnak tekinthető, csupán 15 digitális eszközt listáz jelen pillanatban, míg vetélytársai ugyanezt százas nagyságrendben teszik.

Röviden tehát: a SEC be fog perelni egy céget, amiért:

  • olyan, értékpapírnak nehezen minősíthető eszközöket forgalmazott, amiket a SEC értékapírnak tekint, de már ezeket is javarészt törölték,
  • mert nem regisztrálták magukat speciális brókercégként a SEC-nél, amely regisztrációt pont a SEC tagadott meg tőlük,
  • és amely cég kriptós bevételei mindössze a teljes forgalmának 12 százalékát teszik ki.

A kriptopiac főgonosza

Gary Gensler, a SEC feje 2021-es hivatalba lépése óta a kriptovilág főgonosza, azt hiszem, ezt nem túlzás kijelenteni. Az elmúlt három évben ahol lehetett, keresztbe tett az ágazatnak, többször hangoztatta, hogy ki akarják szorítani a szektoriális cégeket az Egyesült Államokból, ő vezette a legnagyobb kriptós cégek elleni hadjáratot. A 2022-es év két megabotránya, a Terra-Luna ökoszisztéma összeomlása és az FTX kriptotőzsde csődje felerősítette a törekvéseit – különösen az utóbbi lehetett baromi kínos az amerikai szabályozónak,

lévén egy huszonévesekből álló társaság nemcsak a teljes kriptopiacból, de az amerikai pénzügyi rendszer nagyjából hülyét csinált.

Gary Gensler, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, a SEC elnöke (Fotó: Getty Images)

A SEC pénzt, paripát, fegyvert bevetett a kriptopiac ellen, az elmúlt években kis túlzással havi egy pert indítottak, a felügyelet saját oldalán lehet böngészgetni az eljárásokat, amelyek közt a wells notice-ok még bent sincsenek.

Pedig amikor Gary Gensler méltóztatott rábólintani a spot Bitcoin ETF-ekre, tényleg azt hittük, hogy új világ köszönthet be. Még úgy is, hogy Gensler elfogadásához különvéleményt fűzött, miszerint „bár ma jóváhagytuk bizonyos spot bitcoin ETP-részvények tőzsdei jegyzését és kereskedését, nem hagytuk jóvá és nem támogattuk a Bitcoint.” Az ETF-ek elfogadása a Bitcoin egyik piros betűs ünnepe volt, hivatalos jelzése annak, hogy a pénzügyi rendszer nem ellenséget, hanem lehetőséget lát a kriptodevizákban. (Persze nem feltétlenül kell örülni az ETF-ek létének, erről itt olvasható egy vélemény a HOLDBLOG-on.)

Úgy tűnik viszont, hogy a SEC még mindig ellenséget lát a szektorban, az utóbbi hónapok eljárási hulláma olyan, mintha a felügyelet rá akarna ijeszteni a teljes ágazatra. Pont erről írt Variant Fund jogi igazgatója, Jake Chervinsky a Twitteren: „Megdöbbentő, hogy az elmúlt hónapokban hányat [wells notice-t] küldtek a kriptók miatt. Nehéz elképzelni, hogy egyszerre ennyi végrehajtási eljárást indítanának (vagy tudnának) (…) Úgy tűnik, mintha most a Wells-eljárást ijesztegetésre használnák.”

Érdekel bárkit a fenyegetés?

Már tavaly is sokat írtak róla, hogy az amerikai hatóságok hadjáratot folytatnak a kriptoágazat ellen, a jelenséget Operation Chokepoint 2.0-nak hívta a sajtó, mert a hatóságok el akarták szívni a finanszírozást a cégek elől. Mintha a SEC még mindig azt hinné, hogy a kriptó törvényen kívüli terület. Pedig, ha valakié, leginkább a szabályozó hibája az egyértelmű, világos háttér hiánya.

A Robinhood kész az eljárásra, ezt a cég menedzsmentje már közölte. Ami vélhetően rossz híre a SEC-nek, a felügyelet számos pert vesztett kriptós cégek ellen, köztük leghíresebbként az Ripple Labs elleni pert, amelyben a SEC értékpapírként akarta elismertetni az XRP nevű kriptodevizát, de végül sikertelenül járt.  

És ugyan nem biztos, hogy az SEC végül tényleg perre adja a fejét, de abból, hogy a Robinhood árfolyama alig érezte meg a híreket, arra lehet következtetni, hogy

már a piac sem veszi már túl komolyan sem az SEC-t, sem Gary Genslert.