Nem lehet egyenlőségjelet tenni a 2008-as és a mostani krízis közé

Amint jönnek a kamatvágások, újra 400 forint lehet az euró. A jelenlegi piaci aggodalmak és a 2008-as pénzügyi válság nem említhetők egy lapon – hangzott el az OTP Private Banking Profik a piacról rendezvényén.

A profik Magyaroszág meghatározó alapkezelőinek képviselői, Cser Tamás, a HOLD vezető részvényportfólió-kezelője, illetve Al-Hilal István (Fidelity International) és Turner Tibor (OTP) voltak.

Újabb durva évet zártak tavaly a pénz- és tőkepiacok, a lassan lecsengő pandémia helyébe globális energiakrízis, rekordszintű infláció, elhúzódó háborús konfliktus lépett. A gazdasági téren tapasztalható turbulens mozgások mellett a befektetők a geopolitikai kockázatokra is egyre inkább kénytelen odafigyelni.

Túlzott derűlásásra a 2023-as történések és kilátások sem adnak okot, így ismét joggal merül fel a kérdés: mi lehet ilyenkor a legcélravezetőbb befektetési stratégia? Mire érdemes odafigyelni, mire célszerű törekedni, miket fontos elkerülni? – ezekre is választ kaphatunk az alapkezelő szakemberektől.

Bankpániktól hangos az évkezdet

A jelenlegi piaci aggodalmak és a 2008-as pénzügyi válság Cser Tamás, a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője szerint nem említhetők egy lapon.

A szakértő úgy vélte, most nincsenek akkora egyensúlytalanságok a világgazdaságban, mint 15 éve. Ugyanakkor azt sem állítja, hogy egy-két bank problémájáról volna szó: ennél szisztematikusabb a gond, bár szerinte elsősorban az Egyesült Államokat érinti. Azt az országot, amelynek sokkal kevésbé koncentrált a bankrendszere, mint az európai, így lényeges a regionális és helyi bankok gazdaságban betöltött szerepe.

A recessziós félelmek miatt nem számít kedvező időszakra a részvénypiacokon Cser Tamás. A szakember ugyanakkor nem is temeti a részvényeket: ha a mostanihoz hasonló inflációt hozó legutóbbi időszakig, a hetvenes évekig visszatekerjük az idő kerekét, akkor például az Egyesült Államokban két eszközosztály volt képes reálhozamra:

a nyersanyagok és a részvénypiac alacsonyabban árazott része.

Ilyen megfontolásokból jelenleg is látnak fantáziát azokban a szegmensekben, ahol nyomott az árazás, vagy amelyek nem annyira érzékenyek a gazdaság ingadozására, és közben jó a reálhozam-termelő képességük. Ilyen a befektetői szemmel unalmas, stabil távközlési szektor, amelyben két-három éve senki nem gondolta volna, hogy 10-15 százalékos áremelésekre kerülhet sor.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:

Túl vagyunk a Nagy Tavaszi Bankpánikon?

Túl vagyunk a pánikon, vagy mélyebb és rendszerszintű problémák vannak kibontakozóban a bankszektorban az SVB csődje óta? Milyen hatása lehet a történteknek a különadók óta egyébként is döcögő magyar bankrendszerre? Kell még félni a bankrészvényektől vagy eljött az ide az óvatos vásárlásoknak?

Karácsony Tamást, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelőjét és „bankspecialistáját” kérdeztük, még áprilisban.