Gazdasági társaságok örökös dilemmái

Ha Ön családi céget alapított a múltban, esetleg néhány baráttal, családdal együtt tulajdonosok egy társaságban, vagy ilyen céget terveznek alapítani, nem utolsó sorban ilyen alapító vagy tulajdonos gyereke, házastársa, akkor ez az epizód Önnek szól! A legutolsó esetben szinte kötelező!

Azon gazdasági társaságoknál, amelyekben csak egy (cégbíróságon is bejegyzett) aláíró van, az öröklés komoly veszélyeket tartogathat. Ha Ön ilyen társaság tulajdonosának gyereke vagy házastársa, előre csatolja be a biztonsági övét, mert sajnos komoly hullámvasútra készülhet abban az esetben, ha az önálló aláíró kiesik. Az ilyen társaságok öröklése, sokszor még a legkiegyensúlyozottabb(-nak tűnő) családokban is hosszú peres eljárásokkal van tarkítva. De tételezzük fel a legjobbat, hogy nem lesz olyan konfliktus, ami miatt perre menne két örökös, az egyedüli aláíró kiesése még rendes eljárásban is hónapokig megfoszthatja a társaságot akár a banki utalás képességétől is (nem beszélve az egyéb szerződéses jogviszonyokról).

Vajon mi történik egy olyan céggel, ami fél-egy évig nem tud utalni, bért fizetni, szállítói számlákat kiegyenlíteni?

A legalább két család, családtag, barát által birtokolt társaságoknál pedig azt szokták ritkán végigondolni az alapítók, hogy az egyikük kiesése esetén hogyan fognak tudni együtt dolgozni a kieső tulajdonos későbbi örököseivel, családtagjaival. Pedig ezeket a viszonyokat lehet előre tisztázni. Gondoljanak bele, mennyi probléma származhat abból, ha ezt egy eljárásban és nem is az eredeti alapítók beszélik meg, hanem majd az örökös peres jogászával egyeztetheti az egyedül maradt korábbi alapító-ügyvezető…

Persze úgy, hogy ebből a cég semmit se érezzen meg, hiszen az komoly értékrombolás lenne.

Ez az epizód abban különleges, hogy néhány valós életből vett eseten keresztül mutatjuk be, hogyan is zajlik egy ilyen eljárás és konkrét megoldási javaslatokat is megfogalmazunk arra nézve, hogy mit tehetett volna az alapító (vagy annak családtagja), ha időben gondol e kérdésre.

Mivel a HOLDBLOG olvasóközönsége egy komoly szűrő, ezért azzal is sokat tud segíteni a kedves néző, ha érdemesnek tartja rá az anyagot, hogy megosztja e videót olyan ismerősével, akit közvetlenül nehezen találhatna meg ez a videó, de mégis hasznos lenne látnia. A megosztásokért mi is hálásak vagyunk, köszönjük, hiszen azt mutatja számunkra, hogy van értelme a tudásunk ilyen formában történő megosztásának.

Dr. Parragi Edina a vendégem.

Itt találja az Örökös dilemmák korábbi epizódjait.

Ha visszajelzése, építő javaslata lenne az elhangzottakkal kapcsolatban, kérem küldje el gondolatait a privatvagyonkezeles@hold.hu-ra.