Gazdaságpolitika által generált depresszió

Tovább folyik az elképesztő gazdaságpolitikai bénázás Európában. A hibát hibára halmozó, százféle érdek mentén széthúzó gazdaságpolitika maga generálja azt a mély recessziót, ami Európát sújtja, s ha fenntartja az eddigieket, akkor annak könnyedén teljes szétesés lehet a vége.

A helyzet tipikusan önbeteljesítő jóslat jellegű, és alapvetően bizalmi válság. Mivel mindenki tudja, hogy a politikusok elkötelezettsége nem teljes, valós esélye van annak, hogy egyes országok kiessenek az eurózónából (mely esetben devizájuk nyilván leértékelődne, tehát aki otthon tartja megtakarításait az szegényedni fog), ezért minden egyes szereplő számára az a logikus, hogyha felkészül erre a veszélyre, pláne, hogy semmibe sem kerül. Emiatt a periféria bankrendszeréből kiáramlik a pénz (hülye lenne bárki egy portugál bankban tartani a betéteit, amikor tarthatja németben is, árfolyamkockázata nincs, legfeljebb elesik pár százalékos kamatkülönbségtől, ami semmi ahhoz képest, hogy mennyit nyerhet/veszthet ha pl. Portugália kilép az euróból!). Mivel a bankrendszerből kiáramlik a pénz, ezért az adott országokban vissza kell szívnia a bankrendszernek a hiteleket, amely mélyíti a recessziót azaz csökkenti az adóbevételeket azaz növeli a költségvetési hiányt, amit sok állampapír kibocsátásával kéne finanszírozni, de nincs rá vevő, hiszen mindenki elvitte a német bankokba a pénzét, tehát a bizalom tovább csökken, amitől még többen viszik ki a pénzüket. Ezzel a kör bezárult, a periféria országai egyre mélyebbre ássák magukat a deflációs-depressziós-bankválságos spirállal.

Mi a megoldás? Teljes és egyértelmű elköteleződés minden résztvevő ország részéről: közös kötvénykibocsátás és/vagy hozamplafon az állampapírokra plusz minden országra kiterjedő közös bankbetétgarancia. Amíg ez nincs meg, addig mindenki tudni fogja, hogy menekíteni kell a pénzt, mert folyamatosan nő az esélye a nagy tőkevesztésnek mindazok számára akik otthon maradnak, és ez történik:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/a_spanyol_tokemenekites_joval_erosebb_mint_az_azsiai_valsagban.172320.html

Az ECB legújabb próbálkozása, miszerint megveszi a 2-3 éves kötvényeit azon országoknak, melyek az európai IMF-hez (=ESM) fordulnak, nem megoldás, mivel nem oldja meg a bizalmi válság problémáját.

Bárcsak valami tényleg ütős, pozitív meglepetéssel szolgálnának végre az európai gazdaságpolitikusok, és akkor ez a szükségtelen halálspirál nem folytatódna, de sajnos nem nagyon tudok ebben hinni…

Forrás: zsiday.hu