Gázpiaci anomáliák

2022 minden bizonnyal egy nagyon különleges évként fog szerepelni a tőzsdei évkönyvekben. Nehéz csupán egyetlen emlékezetes eseményt kiemelni egy olyan esztendőből, amikor szinte minden eszközzel csak bukni lehetett. Így az örökbecsű: más kárán tanul az okos tanulságát szem előtt tartva, szinte minden eszköz szolgált valamilyen emlékezetes tanulsággal.

Európai befektetőként azonban nehezen mehetünk el szó nélkül a gázpiac mellett. Már az önmagában megérne egy külön cikket, hogy az alaptermék piacán mennyi mindent láttunk, amit békeidőben el sem tudtunk képzelni… Egymással háborúzó felek hónapokon keresztül zavartalanul folytatják a gázszállítást, mert a hideg és racionális érdek ezt diktálja mindkét fél számára. Majd az idő előrehaladtával láttuk az alternatív gázútvonalak elzárásának lebegtetését, és végül az Északi Áramlat felrobbantását. Ennek következtében pedig Európa megoldásait az LNG-kapacitások mielőbbi növelésére.

A legfurcsább mégis talán az volt, ahogy mindez lecsapódott a tőkepiacokon.

Érdekes módon idén a gázárak nem akkor voltak a legmagasabbak, amikor a leghidegebb volt, hanem amikor a legnagyobb volt a bizonytalanság, hogy lesz-e elég gázmolekula Európában a következő években.

A pánik augusztus végén csúcsosodott ki, azóta jelentősen mérséklődtek az európai gázárak.

Ennek megfelelően a piac extrém pesszimista volt azon vállalatokkal szemben, amelyek nagy ipari gázfelhasználók.

Ilyen például a német Covestro. Augusztus vége / szeptember óta nem lettek fényesebbek a vállalat jövő évi kilátásai, sőt. Mégis, a részvények árfolyama 30 százalékkal feljebb van, mert extrém magas gázköltséggel számoltak a spekulánsok a pánik csúcspontján.

Az érem másik oldala pedig a PGNiG. Ennek a vállalatnak ugyanis jót tesz a magas gázár, hiszen nem elhanyagolható gáztermeléssel rendelkezik. A gázkereskedelemben ideiglenesen fellépő működőtőke-gondokat pedig nagylelkűen kompenzálta az állam. Így hiába ért el rekorderedményeket a vállalat, a piac extrém pesszimista módon nem vette ezeket figyelembe.

A trend részben érthető, hiszen várni lehetett, hogy az extra eredmény egy részét a szabályozó el fogja vonni, azonban az mégiscsak túl pesszimista hozzáállás, hogy a várható elvonást teljes mértékben figyelembe vesszük, a magas eredményből pedig semmivel nem számolunk. Így alakulhatott ki a PGNiG extrém nyomott, 2,2 körüli EV/EBITDA értékeltésége. Sőt, előretekintő EBITDA-k esetében volt ez 1,3 is.

A piac ilyen szintű félelmét közelről megtapasztalni pedig több mint érdekes minden befektető számára.

Végleg megváltozhat az európai árampiac struktúrája

Még nem született átfogó megoldás, de a háború hatásra elindult politikai párbeszéd várhatóan egy új árampiaci struktúrát hozhat létre Európában.

2022 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.