Nem a globális összeomlás a magyar gazdaság előtt álló kockázat

Hiába magas a kamatpálya, a részvénypiacok mégis száguldanak. Mik a kockázatok és a kilátások a gazdaságban? Mire kell számítanunk? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgett Szabó Balázs és Bod Péter Ákos, Madár István (Portfolio) moderálásával, a Property Warm Up 2024 konferencián.

A nagy jegybankok kivártak és igazuk volt, mert a 2021-ben a világra szabadult inflációnak nem így kellett volna viselkednie. A japán jegybank kamatot fog emelni, a Fed csökkenteni fog, de lassan és az EKB is lassan. Azért lassan, mert a világban nagyon sok az egyedi bizonytalanság, így csak a lassú kamatcsökkentés a követhető pálya.

A 3-4 évvel ezelőtti 0 százalék körüli jegybanki hitelezés most inkább 4 százalék, ami előbb-utóbb átárazódásokhoz vezet. Nincs garancia arra, hogy az emberek például az állampapírból származó megtakarításaikat el fogják költeni. Vannak tehát problémák, ha nem is a nemzetközi makrokörnyezetben. A magyar államadósság uniós átlag alatt van, a német és az osztrák között, de a magyar gazdaság nem hasonlítható az osztrákhoz vagy a némethez. Bár pozitív a gazdasági szerkezet, vagyis jön a tőke, de kiszámíthatatlan a gazdaságpolitika, így nem véletlen, hogy a V4-ek hitelminősítései közül Magyarországé a legrosszabb – mondta el Bod Péter Ákos, egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem, az MTA doktora.

Forrás: Stiller Ákos / Portfolio

2024 a tavalyi évhez hasonlóan indult, de még mindig erős az amerikai gazdaság. Most a „soft landing”-et árazza a piac, a lecsökkent infláció után alacsony növekedésre számítanak, de a „hard landing „és a „no landing” esélye is megvan. Ha újra beindul az infláció, az megint átírja a kilátásokat. Egy kis recessziónak megvan a realitása, de most nincsenek hatalmas buborékok. A részvénypiacot most az AI viszi, a többi részvénynél nincs akkora boom – világított rá Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, aki szerint a stabilitási mutatókban nem annyira rossz a helyzet:

„Magyarország számára nem a globális összeomlás a kockázat, hanem a hosszan tartó és gyenge növekedés.”

A gazdaságpolitikában főleg a kommunikáció jelenti a kockázatot. A 2015-19-es ingatlanboom egy extrém időszak volt, de az elmúlt két év gyenge teljesítménye is, így valahol a kettő közé jöhet majd vissza a piac.

A GDP-növekedés a gyárak miatt megindulhat, de ez csak akkor örömteli, ha a magyar lakosság életszínvonalában is megjelenik. Teljesen más úgy GDP-t növelni, hogy már nincs rendelkezésre álló munkaerő – világított rá a szakértő.