Tőkepiaci behemótok “uralják” a világot

The West is the best. A világ 7303 legnagyobb nyilvános, részvénypiacokon jegyzett magánvállalatának összértéke jelenleg 87 026 milliárd dollár, ami a világ éves GDP-jének nagyságrendje.Nos, az amerikai vállalatok dominanciája elsöprő, a világ 100 legnagyobb cége közül 62 amerikai, és összpiaci értékben is jóval 50 százalék fölött járnak az amerikai magánvállalatok, a világ első számú demokráciája egyúttal a világ első számú kapitalizmusa is, ebben nincs semmiféle többpólusúság:

az USA a világ tőkepiacainak megkérdőjelezhetetlen ura és pont. Ott a lóvé és oda is megy. Akinek van, annak adatik.

Európa jön utána a sorban, főleg ha egyben nézzük, EU+Svájc+UK igen jelentős szereplő, és mélyen lemaradva harmadik Kína.

Forrás: companiesmarketcap.com, VakmajomMivel a részvény kőkemény fizetőeszköz is egyúttal, a felvásárlások és fúziók és részvénykibocsátások pénze, aki nagyobb, az könnyebben vesz meg kisebbeket, a globális tőke és piackoncentrációban az USA hatalmas, az intézményi struktúrákat, jogbiztonságot is nézve meg behozhatatlan előnyben van Kínával szemben, de Európa is (hol szeretnél részvényes lenni a nyugdíjmegtakarításaiddal, na?), és ha liberális demokráciák vállalatait együtt nézzük piaci értékben, és odavesszük az ázsiai demokráciákat is, akkor ez a dominancia nem is kérdés.

Az autokráciák tőkepiacai elsorvadnak, nem rúgnak labdába a meccsen. Legnagyobb nyilvános orosz cégek összértéke például valami 150 milliárd dollár állítólag, ami „semmi” kategória. A térképen sincsenek, említésre sem méltók.

Egyébként akár az éves GDP-re, akár a lakosságszámra vetített piaci cégértékekben egyértelműen Svájc a világrekorder, igazi tőkepiaci behemót a méretéhez képest, de abszolút értékben is. Nem a térképet kell nézni, hanem a tőkeerőt, és annak legmélyén a jogrend kiszámíthatósága van.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Európa olcsóbb?

Az osztalék-, illetve részvényvisszavásárlásból származó hozam év elején látványosan magasabb Európában, mint Amerikában.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.