GMO-mentesség: kőkorszaki szabályozás?

Az Európai Unió blokkolja a génnemesítést, pedig nagy szükség lenne kevesebb öntözéssel, kevesebb (vagy semmi) vegyszerrel termeszthető, nagyobb terméshozamú növényekre – Vakmajom véleménye szerint az innovációt a zöldpártoknak is szorgalmazniuk kellene.

Tán a háborús helyzet meg az élelmiszerár-emelkedés külső kényszere feloldja ezt, a cseh elnökség máris nyomás alá rakta az EU-t, hogy változtassa meg az ósdi szabályozást, és ne akadályozza a fejlődést, a technológiai innovációt.

Ami úgyis eljön, hiszen aki génnemesített, jobb képességű növényt termeszt, az versenyelőnybe kerül a globális piacon, és kiszorítja azokat, akik nem, ráadásul agyelszívás is zajlik. A kutatók és tudósok olyan országokba mennek, főleg az USA-ba, ahol nem állják útját az innovatív génnemesítésnek.

Az Unió olyan maradi ebben, mintha a kökényt forszíroznák, és a szilvára fújolnának, hogy nem az a jó régi kökény. A mai nemesítés lényegében ugyanaz, mint a régi, csak nem annyira találomra történik, mint ahogy “felfedezték” a piros húsú grépfrútot, besugaraztak random több tízezer magot, és az egyik kiadta a piros belű és nem olyan keserű változatot, amitől persze ma már senki nem retteg, hogy uramisten, ha ilyet eszek, három fejem lesz.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Magyar mezőgazdaság

A magyar mezőgazdaság nem tudja függetleníteni magát a globális folyamatoktól, számunkra is a legfontosabb az ukrán helyzet, az energiaárak alakulása és az európai hőség/aszály erőssége.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.