Gondtalan nyugdíjas évek = 10 évnyi jövedelem félretéve 30-40 év munkája alatt

Már 1,5 millió dollár magánmegtakarítás kell a nyugodt, anyagilag gondtalan nyugdíjas évekre.

A Wall Street Journal által megkérdezett amerikaiak szerint ennyit kell félretenni, ami duplán meghaladja az ökölszabályként szükségesnek vélt 10 évnyi félretett jövedelmet, ami a mai évi 75 000 dolláros amerikai mediánjövedelmek mellett 750 000 dollár lenne. Ennyi minimum kell a számlán a gondtalan nyugdíjas évekhez. Ha évente feléled a vagyonod 5 százalékát, ami évi 37 500, havi 3 125 dollár, valószínűleg elég lesz.

Tízévnyi jövedelem félretéve 30-40 év munkája alatt. Ez nem teljesen lehetetlen, hiszen időközben a befektetéseken hozamok is keletkeznek, a hozam a végén jóval több lehet, mint a félretett tőke.

Persze nem is könnyű, és Amerikában sem az. Az átlagos megtakarítás jóval kisebb a vágyott összegnél, viszont az öngondoskodás, a megtakarítás kultúrája erősen jelen van a közgondolkodásban, és mindenki tudja, hogy csak a szigorú megtakarítók nem fognak idős korukban az államra rászorulni, aminek a „gondoskodása” kenyérre és vízre elegendő csupán, fejletlenebb államokban pláne.

Tízévnyi jövedelemnek nyugdíjba vonuláskor legalább meg kéne lenni tartalékként. A válaszadók zöme, főleg a fiatalabbak szerint még ennél is többnek, 20 évnyinek, ez az elérendő céljuk.

Forrás: WSJ, Vakmajom

Elérni igen nehéz, kitűzni érdemes.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrüzi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.