Grafikonon a kiszámíthatatlan időjárás

Egyre szeszélyesebb az időjárás, ezt csak az elmúlt pár év személyes tapasztataiból is leszögezhetjük. Magyarországon gyakorlatilag már csak két évszak van, globálisan pedig szinte naponta dönthetünk, hogy épp erdőtüzek, áradások vagy brutális viharok híreit böngésszük.

A grafikon ennek csak egy szűk szegmensét fedi le, de akkor is beszédes. Az Egyesült Államokban, az elmúlt bő 40 évben feljegyzett súlyos viharok vagy egyéb, milliárd dolláros kárt okozó természeti katasztrófák számát látjuk, ez utóbbiban benne vannak a hurrikánok, áradások, erdőtüzek és így tovább. És fontos, hogy a grafikonon csak a biztosított károkat látjuk (nem minden kár biztosított), az összegek pedig inflációval igazítottak.

A Swiss Re, a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója szerint a jégeső okozza a legtöbb kárt, az éves összeg 50-80 százalékát teszi ki. Ez azért országos sajátosság is, az Egyesült Államok középső részén lévő éghajlat ideális a jégrögök kialakulására,

de itt Európában is a viharok és zivatarok a legnagyobb pusztítók.

A tudományos közösség megosztott abban a kérdésben, hogy a jégesők gyakorisága összefüggésben áll-e az éghajlat felmelegedésével, de abban egyetértés van, hogy az erdőtüzek, nagy viharok és hurrikánok számának növekedésében az emberiség a ludas.