Az első komolyabb lépés a greenwashing ellen

Ahogy már korábban is írtam róla, az ESG-befektetések a meglévő szabályozások ellenére félrevezetőek lehetnek. Az úgynevezett greenwashing egy valós probléma, és sok esetben nagyon nehéz megítélni, hogy valóban erről van-e szó.

Május végén rendőrök érkeztek a Deutsche Bank alapkezelőjéhez (DWS) valamint a bank irodájába is, ugyanis felmerült a greenwashing gyanúja. Az intő jel az volt, hogy a DWS 2020-as éves jelentése szerint az általuk kezelt körülbelül 900 milliárd eurós vagyon közel felét ESG kritériumok alapján fektették be.

Az SFDR szabályozás akkoriban még nem élt és nemzetközileg elismert szabályai sem voltak annak, hogy mely befektetési termék nevezhető ESG konformnak. Ezáltal könnyebb volt kvázi bármit ellátni ilyen címkével.

Tehát felmerült a gyanú, hogy a DWS termékeinek egy részét úgy adta el, hogy azokat „zöldebbnek” és „felelősebbnek” állította be annál, mint amilyenek valójában voltak.

A 2021-ben életbe lépett SFDR-nek megfelelő definíciók alapján a DWS éves jelentésében már csak 115 milliárd eurónyi összeget tüntetett fel az ESG-eszközök között, tehát jelentősen kevesebbet, mint korábban.

Az alábbi ábra már ezt illusztrálja: az Article 8 kategória az “ESG” rövidítésben az E (környezeti) és/vagy S (társadalmi) tényezők promotálására létrejött alapokat (amely lényegében csak egy transzparenciát, a befektetett összegek jobb kimutatását célzó kategória), az Article 9-es pedig az SFDR szerint mind az E, az S és a G (vállalatirányítási tényezők) hatás előidézésére létrejövő alapokat jelenti.

Forrás: Asset Managers

Szigorúan véve tehát ESG-befektetésnek csak az Article 9-nek minősülő termékeket lehetne hívni. A gyakorlatban viszont inkább az a tapasztalat, hogy ez a két kategória összemosódik.

Az alábbi ábrán látható, hogy Article 9-es alapból még viszonylag keveset találunk.

Forrás: Asset Managers

Mivel az SFDR-nek való tényleges megfeleléssel kapcsolatos első vizsgálatok még nem kezdődtek el, elképzelhetőnek tartom, hogy a kategorizálással kapcsolatban hamarosan további visszaélésekre is fogunk példákat látni.

ESG-fordulat: minden csak nézőpont kérdése?

Az ESG-befektetéseket már számos kritika érte, és ezek a hangok az elmúlt hónapokban úgy tűnik, hogy még inkább felerősödtek. Bizonyos esetekben érthetetlen volt az alkoholgyártók büntetése, vagy akár bizonyos dohányipari, vagy energiacégek kizárása. Egy területen azonban viszonylag nagy konszenzus mutatkozott az ESG befektetési körből kizárandó szektorokat illetően: a fegyvergyárak, és a hadiipart egyéb módon kiszolgáló cégek esetében. A már bő egy hónapja zajló orosz-ukrán háború viszont rávilágított arra, hogy akár erre a szektorra is lehetne a felelős befektetések szemüvegén át tekinteni.