Ha egyszer az orvostudomány rákapcsolt…

Mivel továbbra is hiánycikknek tűnik, folytatom az optimizmus propagandát. Egészen friss orvostudományi eredmények Hollandiából, még csak öt betegen pozitív tapasztalatokkal, de most nincs időnk nem örülni annak, aminek lehet.

Laikusként kihámozva a lényeget, holland kutatók arra jutottak, hogy a koronavírus egy fontos tulajdonságával eddig senki nem foglalkozott. A vírus hatásmechanizmusa miatt eltűnik egy olyan funkció, ami addig kordában tartotta a bradikinint a szervezetben. Ebben az esetben pedig a tüdőben található vérerek kilyukadnak, mint egy furulya, annak pedig az a tüdőelégtelenség a következménye, ami a koronavírust igazán veszélyessé teszi. Viszont a bradikinin hatásának kordában tartására létezik egy az EU-ban alkalmazott gyógyszer, az Icatibant. Most ezzel próbálnak javulást elérni öt holland betegen és az eredmények eddig biztatóak. Az egyik kutató, Van de Veerdonk szavait idézve:

“Azután, hogy egy beteg belép a kórházba, az egész folyamat néhány nap alatt leállíthatóvá válik, így a következő két hétben megszabadulhat a vírustól. Gyorsabban hazamehet és nem kerül az intenzív osztályra.”

Ezt már csak én teszem hozzá: minél jobban hasonlít egy influenza járványhoz, annál kisebb lesz a gazdasági hatása is. Úgy legyen!