Ha emelkedik, az a baj

A cikkünk 2015-ben íródott, csak sajnos újra aktuális. Sajnos mindig aktuális. Politikai párttól függetlenül.

2006-ban, emelkedő benzinárak idején készült egy interjú a Nobel-díjas közgazdásszal, Milton Friedmannal. Az interjú készítője – nem mellesleg szintén közgazdász professzor – azon örvendezett, hogy azért csak van némi pozitív hatása a közgazdaság-oktatásnak, hiszen az emelkedő benzinárak ellenére sem hallani sehonnan, hogy árkorlátozásra lenne szükség. Válasza alapján Friedman kevésbé volt optimista: „Ez azért van, mert még rengetegen vannak életben olyanok, akik látták az 1970-es évek benzinár-korlátozásának hatásait. Ha majd ők elkopnak, akkor leszünk ismét bajban.”

Ha megszüntetjük a piacgazdaság legalapvetőbb mechanizmusát: a kereslet és kínálat alkalmazkodását az árakhoz, akkor senki ne lepődjön meg, hogy hiánygazdaság alakul ki. Ez már rövid távon is jelentős károkkal jár: sorban állás és az ellátás bizonytalansága (pénz helyett idővel fizetünk), sztrájk, majd agresszió volt az 1970-es példa. Meg persze a feketepiac, mert azok mindig előnyben lesznek, akik hajlandóak a termék valós árát megfizetni.

Nos, úgy tűnik, hogy vannak olyan politikai pártjaink, ahol túl fiatal a tagság ahhoz, hogy az átkos 40 év piacgazdasági hiányosságainak hatásaira emlékezzenek. Ugyanis a múlt héten szembejött egy javaslat, amely törvényi úton állítaná meg az albérleti díjak emelkedését.

Ne felejtsük el, a turizmus egy erősen versenyező iparág (például Béccsel, Prágával), ahol az olcsó és funkcionalitásban rendkívül rugalmas szálláslehetőség jelenléte nagy versenyelőny a hiányhoz képest.

Az elképzelés abszurditását feltérképezendő azon is el lehet gondolkozni a fentieken kívül, hogy vajon kinek lenne jó ez. A lakástulajdonosoknak nyilván káros, hiszen ingatlanjaik értékét akkor is korlátozzák, ha nem akarják azt kiadni. Azoknak jó lehet, akik a mostanában megdrágult – hiszen részben az amúgy nagy turista vonzerőt jelentő Airbnb által kiváltott belvárosi albérletidíj-emelkedések „verték ki a biztosítékot” – kerületekben szeretnének vásárolni/bérelni, de hát nominálisan drága kerületek mindig is voltak…, csak most a belváros is közéjük tartozik. Azzal, gondolom, senkinek nincs problémája, hogy a XII. kerületben drágák az ingatlanok – az nem költözik oda, aki nem tudja megfizetni. Az egyetlen különbség, hogy ezt már megszoktuk.

Amit én nem tudok megszokni, az a szocializmus kísértetének fel-felbukkanása.