Ha Trump nem csinál nagy hülyeséget, nem lesz pánik

Cser Tamás – Concorde Alapkezelő

A kezdeti pánik után mostanra felálltak a piacok, nincsenek sokkal alacsonyabban, mint néhány nappal ezelőtt, amikor a befektetők elkezdtek tartani Trumptól. Kimondottan vételt a jelenlegi árfolyamok mellett nem javasolnék, Trump kapcsán van bőven bizonytalanság, emiatt van rá esély, hogy a következő 1-2 hónapban találhatunk majd jobb vételi pontokat. Az elnökválasztás előtt azzal számoltunk, hogy Trump győzelme okozhat kezdetben pánikot, ez most reggel megvolt, innentől érdekes lesz, hogy mi fog történni. Azt gondolom, hogy Trump azokból a dolgokból, amiket a közelmúltban emlegetett és amiktől a befektetők a leginkább tartanak, ténylegesen nem fog sokat megvalósítani. Trump tehát szerintünk középtávon nem annyira ijesztő, mint amilyennek elsőre tűnik. Ami a magyar eszközöket illeti, a befektetők viselkedéséből úgy tűnik, jelenleg is alulpozícionáltak, és nincs, aki szívesen eladná most a pozícióját. Ha a külföldi piacokon lenne egy nagyobb korrekció, nem lepődnék meg, ha a magyar eszközök továbbra is felülteljesítenének.

Elek Péter – Dialóg Alapkezelő

Fontos kiemelni, hogy Trump programjának nem csak rossz oldala van, gondolok itt az általános adócsökkentésre, az államháztartási hiány növelésére, a fiskális expanzióra, ezek serkenthetik a gazdaságot és a vállalatoknak is kedvezhetnek. A legnagyobb kockázat Trump kapcsán a külpolitika, pontosabban az, hogy a nemzetközi kereskedelmi egyezményekhez hozzányúl majd-e, és ha igen, milyen mértékben. Ha ezen a téren visszafogott lesz, a történet akár még jól is elsülhet. Trump kapcsán mindenképpen pozitívnak tartom, hogy a legtöbb amerikai politikussal ellentétben szoros kapcsolata van a reálgazdasággal. Ez utóbbi meg is látszott az amerikai gazdaság teljesítményén az elmúlt 16 évben.

A választásra készülve sok részvényt eladtunk, próbáltunk semlegesek maradni. Trump kapcsán a jövő szempontjából egy érdekes dologra mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet, mégpedig az infrastrukturális beruházási programjára, ami a nyersanyagok árát is felfelé húzhatja. Ma reggel egyébként ez már látszódhatott a nyersanyagárakban, szépen elkezdték venni őket. Bár Trump győzelmével a bizonytalanság nőtt, addig nagy pánikra nem számítok, amíg nem csinál nagy hülyeséget.

Amennyiben a nemzetközi piacokon nem lesz nagy lejtmenet, a magyar részvények is mehetnek tovább, ezeket az eszközöket most leginkább kizárásos alapon vehetik a befektetők: a régióban a lengyel és az orosz piac helyzetét ismerve a befektetők azt gondolhatják, hogy Magyarországon még úgy-ahogy biztonságban van a pénzük. A forint fundamentálisan erősödésre van ítélve, ezzel próbál az MNB szembemenni, kérdés, hogy milyen sikerrel.

Pallag Róbert – Generali Alapkezelő

Látható volt ma reggel a piacokon, hogy a kezdeti pánik hamar alábbhagyott, nekünk is hasonló volt egyébként a várakozásunk, gyorsan el is kezdtük növelni a kockázati kitettségünket. Ehhez persze kell attraktív beszálló, a DAX-ot például 10 000 pont környékén már vonzónak tartom, 2000 pont környékén pedig az S&P-t is el lehetne kezdeni vadul vásárolni. Ez persze egyelőre csak elméleti megfontolás, hiszen nem vagyunk ott.

A magyar papírok között komoly fundamentumok vannak, ezt egy ideje lehet már látni. A vezető részvények mindegyikében lehet még találni sztorit, persze az elmúlt másfél évben látott emelkedés után ezekkel is óvatosabban kell már bánni.

Pálfi György – Aegon Alapkezelő

Sokan teljesen analóg módon kezelik a Brexitet és az amerikai elnökválasztás eredményét, nagy különbség azonban, hogy a Brexit előtt volt egy nagyobb rali a tőkepiacokon, a népszavazás előtt a britek kilépése, mint forgatókönyv nem igazán árazódott be. Ezzel szemben az utóbbi napokban Trump esélyeinek növekedésével a piacok megkezdték már árazni Trump győzelmét, mint potenciális kimenetelt is. A piac tehát tanulhatott a Brexitből és jobban pozícionálhatta magát a kedvezőtlenebb kimenetelre, defenzívebb pozíciókat vehettek fel a befektetők. Mi is csökkentettük a választások előtt a kockázati kitettségünket, short ügyleteket ugyanakkor nem nyitottunk. A ma reggelt pedig igyekeztünk vételre kihasználni, ami nem nagyon sikerült, mivel igen gyorsan visszajöttek a piacok. Rövidtávon lehet visszapattanás amiatt, hogy kiderült, ki lesz az USA következő elnöke, az már egy következő lépés, hogy elkezdje a piac elemezni, hogy ennek milyen hatása lehet az egyes szektorokra, egyedi papírokra, kik lehetnek a nyertesek és a vesztesek.

Amit Trump győzelmével a legnagyobb kockázatnak látok, az a külpolitika, valamint a globális erőviszonyok átrendeződése. Ami a magyar eszközöket illeti, nálunk az utóbbi időben a devizában, a kötvényekben és a részvényekben is érződött, hogy egyfajta menedékként tekintenek ránk a befektetők a fejlődő piacokon belül. Jó eséllyel a jövőben is felülteljesítők lehetünk, tekintettel arra, hogy a magyar cégeknél az eredményciklus teljes egészében letükrözte az árfolyamok alakulását, vagyis nem alakult ki buborék a részvényekben.

Forrás: www.portfolio.hu