Vége az oroszok londoni aranyéletének

Innentől vége a háborús agresszorokkal való kokettálásnak. Gyilkosokkal nem lehet egy gyékényen árulni, diktátorokkal nem lehet alkudozni – írja Vakmajom.

Kitört a háború

Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el magyar idő szerint csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában. Habár azt mondta, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, szinte azonnal megkezdődtek a támadások.

Hétéves csúcsra ugrott, és átlépte a 100 dolláros lélektani határt az olaj hordónkénti ára annak hírére, hogy Putyin orosz elnök katonai műveletet rendelt el Ukrajna területén.

A tőzsdék világszerte esésbe kezdtek, az arany ára meredeken emelkedik. A valutapiacon a dollár és a japán jen árfolyama megugrott, az euró és az orosz rubel csökkenésbe kezdett. A moszkvai tőzsdén felfüggesztettek minden kereskedést.

Vakmajom a Facebook-oldalán reagált az első inváziós hírekre.

„Azt senki nem tudja, hogy katonailag hova vezet az orosz agresszió, Ukrajna teljes megszállásához, meggyengítéshez, egy orosz bábállam létrejöttéhez, ezek miféle kombinációjához, és mennyi áldozat árán, rövid vagy hosszú konfliktus lesz.

Viszont az biztos, hogy a példátlan háborús agresszió, egy háború Európában, nem maradhat büntetlenül. Ez nem is választás kérdése, hanem elemi érdeke mindenkinek, aki békét és biztonságot szeretne, mert annak büntetlensége már az egész szabad világ békéjét, biztonságát és rendjét fenyegeti. Ezért az egész Putyin-rezsim valószínűleg teljes karanténba, új vasfüggöny mögé fog kerülni, pénzügyileg le lesz vágva a világról,

“vége a londoni aranyéletnek és a tőzsdéről való finanszírozásnak, meg a yachtoknak és villáknak Európa-szerte”.

Az oligarchák, de akár állami beruházások vagyonelemei is be lesznek fagyasztva Európában és Amerikában, akár élő szerződések is fel lesznek mondva, és nem maradhat el a majdani felelősségre vonás sem.

Autóval menekülnek a civilek a bombázott Kijevből, Forrás: Vakmajom Facebook-oldal

Csakis a NATO és a nyugati szövetségesek tudják garantálni, hogy ilyen képek ne készülhessenek Varsóban vagy Budapesten.

Másrészt, az egész régióban nagyon komolyan felértékelődik a NATO- (és EU-)tagság és annak pártolása, ami a biztonság tényleges garanciája. Az agresszió összekovácsolhatja a posztszovjet világot.

Innentől vége a háborús agresszorokkal való kokettálásnak, mert az a haza és a szövetségesek, végső soron a polgárok biztonságának elárulásával egyenlő:

gyilkosokkal nem lehet egy gyékényen árulni, diktátorokkal nem lehet alkudozni.

Odanyújtod az ujjadat és letépi a karodat. Csak a nyers erőből értenek.”

Putyin visszavezetné a dzsungelbe a civilizációt?

Az emberiség legnagyobb politikai értelemben vett vívmánya, hogy a háborúk visszaszorultak mára. Ez a történelmi mérföldkő az orosz-ukrán konfliktussal veszélybe került – véli Yuval Noah Harari.