Csődbe mehet az Evergrande?

Kínában országszerte tüntetések robbantak ki az Evergrande nevű óriási ingatlanfejlesztő irodáinál, hogy adja vissza a pénzt a befektetőinek. Nem 2 fillérről van szó, a cégnek 300 milliárd dollár adóssága van. 1,5 millió kínai állampolgár fizetett be nála az előleget olyan lakásokra, amelyeket még nem építettek fel. Az alkalmazottai 75 százalékának is van valamiféle befektetése a cégben, és már a fizetéseket is elkezdte nem fizetni. Igazi szociális feszültséget kelthet, ha csődbe megy. Márpedig a piac szerint csődesemény várható, a 2022-ben lejáró 1 dolláros névértékű kötvénye 30 centet ér csupán.

Nagy kérdés, hogy a kommunista állam hagyja, hagyhatja-e csődbe menni. Az adóssága önmagában “csak” a kínai GDP 2%-át éri el, de kapcsolt vállalkozásokkal ki tudja mekkora hólabda indult el a lejtőn. A részvényesek és a kötvénytulajdonosok biztos óriásit fognak veszíteni, mert ha az állam be is lép, főleg a lakástulajdonosokat fogja megmenteni, hogy ne legyen (akkora) politikai feszültség belőle.

A kapitalizmusból Kína eddig csak a boom-ot maxolta ki. A hitelből épülő spekulatív ingatlanok akár a GDP 10%-át is adhatták, de nem lehet megúszni a “bust”-ot sem, hiszen a kettő együtt működik ciklikusságban. Összeomlások nélkül minden túl nagyra nő és sosem derül ki, melyik cég jutott a teljes felelőtlenség állapotába. Az Evergrande – nomen est omen – valószínűleg igen. Alighanem hallani fogjuk még a nevét.

Forrás: Vakmajom a Facebookon