Hangulatbear

Semmiképpen nem szeretném alulbecsülni a japán eseményeket, különösen nem az emberi szenvedés oldalát, ami borzasztó, de úgy gondolom, hogy ez egy „non-event” a világgazdaság szempontjából. Pontosabban szólva, ennek egyelőre annyi hatása van, hogy a korábbi igencsak optimista hangulat most ijedtté vált, a túlsúlyozott pozíciókat levágták/levágják. De mitől is ijedtek meg a befektetők?

Tételezzük fel a legrosszabbat: totális nukleáris katasztrófa, sokezer ember meghal, sokszázezret ki kell telepíteni. Hogyan hat ez a világ többi részére? Szinte sehogy. Az élet, a termelés tovább fog menni, komoly gazdasági hatás nem jelentkezik. Az újjáépítés anyagigénye és az atomenergia visszaszorulása (aminek következtében más energiaforrások árának ceteris paribus emelkednie kell) inflatorikus hatásokat fog generálni, de a 2009 óta szép lassan újjáéledő növekedés nem sérül. Mit jelent tehát mindez? Azt, hogy a jelenlegi korrekció valószínűleg nem töri meg sem a nyersanyagpiaci, sem a tőzsdei hosszabb távú emelkedő trendet, marad a növekedés + infláció párosa – éppúgy mint a súlyos katasztrófa előtt.

Ebben a környezetben mire kell készülni? Arra, hogy a korábbi trendek közül az infláció feltűnése és erősödése még komolyabb lehet, de mindeközben a növekedés sem tűnik el. Az EKB kamatemelési politikája pár hét, esetleg egy-két hónap félreállás után megkezdődhet, s előbb-utóbb a Fed-nek is normalizálnia kell a kamatszinteket, azaz a kötvénypiacok továbbra is sebezhetők lesznek. A részvények közül a legjobbnak a nyersanyagkapcsolt fejlődők tűnnek, és az S&P, ahol a Fed még mindig nyomtató üzemmódban van.

Japánt azonban könnyen lejtőre küldhetik az események: az államadósság finanszírozása egyre kérdésesebb, figyelni kell kötvénypiacát, az általam régóta (eddig hiába) várt összeomlás is elindulhat.

Konkrét belépési pontokat tehát egyelőre nem nagyon látok, de szinte pontosan az történik, mint ami egy középtávú emelkedő trend nagyobb korrekciójában szokott: romlik a hangulat, ahogy esünk. Feltételezem, hogy a közép-hosszú távú trendek ezért érintetlenek maradnak (részvény és még inkább kötvénypiacok).

Még egy szó Magyarországról: egyelőre komoly relatív erőt látunk, a külföldiek láthatóan „megették” a csomagot, veszik a hazai eszközöket…