Megnyílnak a határok az Unióban

Június 15 van, elvileg megnyíltak az EU+Schengen belső határai, végre megint lehet szabadon utazni, ami ugye az egyik legfőbb jó az Unióban – meg az életben. Azért egyes nemzetállamok megragadják a lehetőséget a szívózásra a felelőtlen jaszkarizókkal szemben, egy kis saláta-ízelítő ebből, éppen miféle korlátozások vannak tagállamonként, meg a szélesebb Európában. (Persze napról-napra változik). Brit+ír szabályozás a legszigorúbb, utána a dán, magyar is elég kötekedő, de már vannak full liberálisok is német vezetéssel.

szabad:

Németország  – európai utazók előtt szabadok a határok

Olaszország – jöhet mindenki, britek is

Horvátország – mindenki jöhet szabadon, aki meg nem, annak elég felmutatni egy szállásfoglalást jó okként (a turizmus nagy biznisz)

Belgium, Lengyelország, Svédország, Svájc – jöhet minden európai szabadon, britek is

 

féllaza/kötekedő:

Hollandia: jöhet mindenki, svédeknek, briteknek karantén

Ausztria – keddtől mindenki jöhet, kivéve portugál, svéd, spanyol, brit

Franciaország – jöhet mindenki, spanyolok csak 06.21-től, briteknek 14 nap karantén

Ciprus – 19 EU országból szabadon, románoknak, lengyeleknek, izraelieknek teszt kell, belgák, svédek, hollandok, britek csak karanténnal

Spanyolország – elvileg 21-ig mindenkinek karantén, aztán nem, portugáloknak július 1-ig, de a gyakorlatban most sincs (klasszikus spanyol álvasszigor)

Görögország – jöhet mindenki, de franciáknak, briteknek, belgáknak karantén

Észtország – jöhet mindenki, de az olyan országból érkező, ahol 100 000 lakosra 15-nél több fertőzött volt az elmúlt 14 napban, karantén (kötekedő mateklecke)

Magyarország – csak 7 országból lehet jönni szabadon (osztrák-cseh-német-szlovák-szerb-szlovén-horvát), másoknak karantén, EU-n kívülről jöhetnek koreai meg japán üzletemberek és ukrán melósok, paraszt kukorékolás a szemétdombon.

 

szigorú:

U.K. – totál tiltás, mindenkinek karantén (előtte még, nyájimmunitásos korszakban, több 10 000-es koncerteket tartottak, logikus)

Írország – mindenkinek karantén, kivéve északírek

Dánia – senki sem jöhet, csak a németek, norvégok meg izlandiak, kivéve még az olyan finneket meg svédeket, akiknek nyaralókuk van (sic!) Dániában.

 

Forrás: Vakmajom a Facebookon