Cukrászda helyett konditerem – Ezt akarta a Nagykörút Népe

Konditerem nyílik a volt Hauer cukrászda helyén. Van ezen felháborodni való? Nincs. Azért zár be, mert nem mentél oda süteményt enni, és azért nyit a másik üzlet, mert a befektetők azt gondolják, hogy a kondira lesz kereslet. Ilyen a piac.

Olyan üzletek jönnek létre és maradnak fenn, amilyeneket a fogyasztók eltartanak. Lehet lamentálni, hogy a körúton miért csak kocsmák, arab meg afrikai barberek, pénzváltók, fagyasztottpékek, kínai boltok meg török döneresek vannak, és miért nincsenek vendéglők, meg fine dining éttermek, tapas- meg borbárok és könyvesboltok… Azért, mert erre van kereslet.

Azon már inkább lehet lamentálni, hogy miért csak erre van kereslet, de senki nem várhatja el a vállalkozótól, hogy olyan üzletet nyisson, amit – kereslet híján – nem lehet nyereségesen üzemeltetni.

Ha mentél volna krémest enni, lenne Hauer. Én is sajnálom, hogy bezárt a Bock Bisztró a körúton, pedig sokat is jártam oda, szerintem Budapest legjobb étterme volt a ’10-es években, 2020 koraőszén többször ültem még benne az utolsó napokban, amikor a fénykor napi 1-2 milliós forgalma helyett már csak pár tízezres forgalma volt. Ami hatalmas pénzégető. Elvitte a covid. Aztán elvitte volna az aranyáron vett ruszki gáz. Az emelkedő alapanyagok és pincér- meg szakácsbérek. A megroppanó reálbérek.

Nem volt az efféle minőségre kereslet tovább. 2015 legjobb tíz pesti vendéglőjéből szinte egy sincs meg.

Alanyi szakácskonyha, szezonális ételekkel, naponta frissülő étlappal? Felejtős. A kétemberes büfé megy, a turistáknak egész nap reggelit kínáló jó pékség is jól megy, szétszedik a turisták a TikTok-on megfuttatott bráncsoldát, pedig 4-5 euró egy péksüti.

A sok személyzettel operáló, nagy költségű ültetett vendéglő nem, nagyon kockázatos üzlet, és kicsi rá a honi kereslet, vásárlóerő híján: bécsi bérköltségek magyar kereslettel összeeresztve tuti K.O.: nem fogják megfizetni a 25-30 eurós főételt.

De ezt el kell fogadni, ez a piac törvénye. Az van, amit a vevők akarnak. Úgy néz ki a kínálat, ahogy az igények. Ha hiányzik a cukrászda az autópályán, nyiss egyet!

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.