Milei elnök cirkusza a paraván, mögötte komoly szakmaiság húzódik meg

– Elnök úr, van B-terve?

– Nem, nincs B-tervem.

Javier Milei argentin elnök nyilatkozata a Wall Street Journal-nak. Továbbra is lélegzetvisszafojtva érdemes követni azt a szabadpiaci forradalmat, rendszerváltást, ami Argentínában történik – és csak a ’89-es kelet-európai rendszerváltásokhoz fogható –, ahogy egy állam irányította, szocialista gazdaságról, ami évszázados populizmussal szétinflálta a pénzt és elszegényítette az embereket, megpróbálnak sokkterápiával átállni a szabadpiaci rendszerre a szubvenciók és állami túlszabályozás megszüntetésével, privatizációval, a kóros állami költségvetési hiány és a pénznyomtatás felszámolásával. És Argentínát a fejlett nyugati világ részéve tenni, meggazdagodó argentinokkal. Példaképek: Írország és Új-Zéland. Ellenpéldaképek: Kína és Oroszország.

Ez azért roppant nehéz feladat, mert eleinte fájdalommal, további inflációval és munkahelyvesztéssel jár, az eredményei pedig csak később, egy-két év múlva jönnek. Addig óriási lesz vele szemben az ellenállás – érthetően. Milei egy idióta, ellenszenves, szociopata showmannek tűnhet, de nem az. Nagyon is jól tudja, mit csinál, képzett szakember, csak a mai mediatizált világban kizárólag rikító hülyeséggel lehet eladni az értelmes reformokat is, láncfűrésszel, állandó harsogó nagyotmondással.

A cirkusz csak a látszat, a paraván, de mögötte komoly szakmaiság húzódik. Ha kiállna egy okos, öltönyös, halkszavú szemüveges szakember a grafikonjaival és ezeket a reformokat kerek mondatokban, észszerűen elmondaná, senki nem figyelne oda. Elhajtanák a fenébe, meg se hallanák.

Szabadpiac…? Kit érdekel? Olcsó húst, benzint meg buszjegyet adjál! Meg se választották volna, ha nem lenne eszelős cirkuszba csomagolva az észszerűség. Ilyen a világ, a tömegdemokráciák kora ilyen vulgáris, az átlagszavazó a tévés túlélőshowk bugyuta nyelvét érti legfeljebb. Milei csak elsajátította ezt a nyelvet, lement kutyába. Kivételes annyiban, hogy nem a hülyeség van hülyeségbe csomagolva. És nem hazudik. Megmondta, hogy jön a láncfűrész.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

Borítókép: Tomas Cuesta/Getty Images