Hedge fund = drága befektetési alap?

Már eléggé régóta hangoztatom, hogy a hedge fundok elveszítették régi vonzerejüket, s egyre inkább a sima befektetési alapok drága verzióivá alakultak át. A mai hedge fundok jelentős része specializált (pl. short only, emerging markets, commodities, Russian equity, stb.), amivel elveszítették azt a rugalmasságukat, amelyet a global macro tündöklése (80-as, 90-es évek) idején élveztek. A hedge fundoknak éppen az volt az egyik vonzereje, hogy a helyzettől függően bármibe fektethettek, akármilyen környezetben tudtak pénzt keresni (és persze rossz esetben bukni is), ha pedig nem láttak semmi értelmeset, akkor nem csináltak semmit, amíg új lehetőség fel nem bukkant.
A szabadságukat mára tehát jelentős mértékben elveszítették a hedge fundok, miközben az egész rendszer intézményesült. Régebben ez a függetlenül gondolkodó befektetők terepe volt, akik kicsiny csapataikkal próbáltak eredményeket elérni, mára viszont a nagy, sokszáz, néha sokezer embert dolgoztató monstrumok ideje jött el. Az intézményesülés nem tett jót a hozamoknak és a kreativitásnak sem: a hedge fundok teljesítménye egyre inkább a vegyes (részvény-kötvény) alapokéhoz hasonlít. Alacsony hozamok, próbálják alacsonyan tartani a szórást, és teszik mindezt magas díjakért (mély tisztelet a kivételnek: tény hogy továbbra is van pár befektetési zseni, akik nagyon sikeres alapokat irányítanak világszerte, de mára ők lettek a kisebbség).
Ez így biztosan nem fog menni, mert a befektetők a nagy díjterhelésért cserébe egyre kevesebbet kapnak. Nézzük meg mit sikerült elérni 2011 első három negyedévében (köszönjük Gézának és Daninak a linkeket):

https://www.eurekahedge.com/indices/index_press_release.asp

A hedge fundok átlagosan -4%-os hozamot értek el idén, és mínuszban áll szinte minden stratégia, még a macro alapok és a fixed income stratégia is (ez hogy lehet vajon?).

Ráadásul csak az alapok 20%-a van egyáltalán pluszban, tehát nem arról van szó, hogy néhány rossz lehúzza az átlagot:

https://www.institutionalinvestor.com/Article.aspx?ArticleID=2921936&LS=EMS581643

A hedge fundok nagy része mára értelmetlen, drága befektetési alappá lett, amelyek nem akarnak és nem is mernek komoly döntéseket felvállalni, sokkal inkább félpasszív jellegű befektetők lettek. Ehhez képest a magyar abszolút hozamú szcéna kifejezetten jól fest, több igen jónak tűnő befektetési termék is van, ezen belül talán kissé szerénytelenül hadd emeljem ki a két hozzám köthető befektetési terméket.

A Citadella Alap az elmúlt 12 hónapban 12,98%-os hozamot ért el nagyjából akkora volatilitással, kockázattal mint egy magyar államkötvényalap (idei évben nem évesített eredmény eddig kb 10%). Eközben a Plotinus Nyrt részvényesei esetén az elmúlt 12 hónapban 29%-kal, az idei évben pedig nem évesített 23,87%-kal nőtt az egy részvényre jutó vagyon.

Egészen biztos hogy nem lesznek mindig ilyen vidámak a fenti számok nálam sem, bizonyára lesznek rossz, veszteséges időszakok is, de két dolog bizonyos. Egyrészt mindkét terméknél első számú szempont a tudatos kockázatkezelés, másrészt pedig továbbra is számos nagy, globális piacot figyelünk, és ha úgy tűnik, hogy tudunk pénzt keresni, akkor megragadjuk a lehetőségeket, nem vonulunk tunya, benchmarkkövető jellegű passzivitásba, mint a hedge fundok jelentős része. És ez nem véletlen: a saját pénzünk is (részben) ezekben a termékekben van, és szeretnénk értékét növelni. Így a jövőben is próbálunk hűek maradni a “régi” nagy hedge fundok szellemiségéhez…

Forrás: zsiday.hu