Milyen „hét bő esztendő”?

A HOLDBLOG-on többször is foglalkoztunk már azzal, hogy úgy tűnik, a világgazdaság és Magyarország túl van a „hét bő esztendőn”, most következik a „hét szűk esztendő”. Mit jelent ez?

A megfogalmazás a Bibliából ered. József megfejtette az egyiptomi fáraó álmát, és ezzel megjósolta a gazdaság jövőjét. Hét év fellendülés alatt az egyiptomiak magas adókat és szintén magas élelmiszerraktárakat alkottak. Ezzel aztán a hét év aszály és szegénység idején enyhíteni tudták a gazdasági károkat, nagy előnyre szert téve a környező kereskedő népekkel szemben.

Tehát a mai közgazdászok által sokat hangoztatott és éltetett, úgynevezett „anticiklikus” gazdaságpolitikát választották.

A HOLDBLOG fogalomtárába Zsiday Viktor kollégánk emelte be a „hét bő esztendőt” (itt és itt), én pedig április 13-án, a születésnapomon (amikor egyébként is szokás számot vetni) rátekintettem, hogy hová jutottunk a mostani hét bő esztendő alatt.

Nos, a válasz az, hogy sehová.

Legalábbis akkor, ha a kontinensünk legnagyobb vállalatait vesszük górcső alá. Az eurózóna 50 legjelentősebb tőzsdei részvényét tömörítő Euro Stoxx 50 index 2015. április 13-án 3829 ponton zárt, hét évvel később, 2022. április 13-án pedig 3828 ponton. Pontosan hét év, pontosan egyetlen pontnyi összesített elmozdulás az index értékében. Az is lefelé. (Az amerikai és európai részvények versenye is érdekes tendenciát mutat, nemrég írtunk erről.)

Forrás: Bloomberg, HOLDBLOG

Ha ez volt a hét bőséges év Európa számára, sok „ingyen pénzzel”, de mégis inflációmentesen, akkor milyen lesz a hét sanyarú esztendő? Még annál is lejjebb kerülünk, ahol már három, öt, hét éve is jártunk? Sehová sem léptünk (előre), mégis összeomlás következik?

A válasz valószínűleg az eszközök reálértékében keresendő és nem a nominálisban. Vagyis könnyen lehet, hogy a számok szintjén innen mégiscsak felfelé vezet az út, akkor is, ha gazdaságilag nehéz évek jönnek. Az az emelkedés azonban nagyon kemény versenyt kell, hogy folytasson majd az inflációval.

Észrevesszük a tőzsdei figyelmeztető jeleket?

Nem érdemes magas kockázatot vállalni akkor, amikor a reálgazdaságban is olyan erős bizonytalanságokat látunk, amik nincsenek beárazva a részvényárfolyamokban. Néhány, a tőzsdei esést korábban megbízhatóan előre jelző indikátorra érdemes lehet figyelmet fordítani.