Heti összefoglaló – 2021.11.07.

Melt-up

Kiderült már a korábbi piaci hangulati felmérésekből, hogy októberre jelentősebben levágták a részvényarányt a vagyonkezelők, rekordalacsony szintre csökkentették a kötvényeket, és tetemesebb készpénzt halmoztak fel. Úgy tűnik ezeknek a pénzeknek elkezdődött a visszahelyezése a piacra, ami megemelte a kötvény- és részvényárakat, miközben a lemaradni nem akarók elképesztő hevességgel vetették rá magukat mindenféle eszközökre (FOMO).  Ez alapvetően egy likviditásvezérelte áremelkedés, azaz a QE/fiskális stimulus során nép közé szórt pénzek elköltése tart még mindig. Az 1. ábrán a széles amerikai piacot reprezentáló Russel 2000 grafikonja, amelyen látszik, hogy a január-februári eufória után hosszú ideig kellett emésztgetni a korábbi emelkedést, de most, bő fél év konszolidáció után hatalmas erővel indult el felfelé a piac.

Közben a kötvénypiaci befektetők is kezdik visszább venni kamatemelési várakozásaikat: valószínűleg egy kicsit túllelkesülték az inflációt a kötvényshortosok, ennek a korrekciója is zajlik. Ez nyilván hozamcsökkenést okoz, ami ismételten támogatja a részvényeket. Úgyhogy összességében egyelőre a Goldilocks-szcenáriót árazzák a tőkepiacok: habár a QE ki lesz vezetve, de olyan túl sok kamatemelés mégsem lesz, a növekedés pedig, ha nem is lesz olyan gyors, de azért fennmarad.

Mi tehet a fenti forgatókönyvnek keresztbe?

  1. Infláció: Habár most valószínűleg a kínai lassulás és a Covid előretörése miatt ismét visszább esnek a nyersanyagárak és az infláció is, ám a világ fejlett országaiban évtizedek óta nem látott munkaerőhiány van, ami valószínűleg részben strukturális. Ez munkabér-emelkedéshez fog vezetni a következő években, ami szép lassan inflációt okoz. Ez nem a következő hónapok, hanem inkább évek problémája, de idővel szükségessé fogja valóban tenni a monetáris szigorítást mindenhol. Nem lesz örökké nulla a kamat, és ez szét fogja robbantani a részvényparty-t. A kérdés, hogy mikor.
  2. Növekedési félelmek: Kína eléggé nekiesett az ingatlanszektorának, és mivel óriási a tőkeáttétel a rendszerben, ezért könnyű nagyot hibázni, és Kínában könnyedén kialakulhat egy recesszió, ha a Párt elszámolja magát. Ennek az egész világra hatása lehet, és ez is problémát okozhat a részvénypiacoknak. Ez már rövidebb távon is hathat.

Egyébként engem az egész helyzet nagyon emlékeztet a 2017 végi „melt-up”-ra, amikor a már romlani kezdő/kérdésessé váló fundamentumok ellenére volt egy hatalmas, fékevesztett áremelkedés, ami gyakorlatilag korrekció nélkül menetelt felfelé (2.ábra), majd hihetetlen gyorsasággal esett vissza. Érzésre hasonlóra számítanék most is.

CE kamatemelési bomba

Belecsaptak a lecsóba a csehek, 1,50-ről 2,75 százalékra emelték az alapkamatot, míg a korábban teljesen kamatemelésellenes lengyel jegybank is 180 fokos fordulatot vett az elmúlt hetekben, és 0,5-ről 1,25 százalékra emeltek.

Az a helyzet, hogy régiónkban az infláció valóban súlyos és egyáltalán nem átmeneti probléma. Szinte mindenhol komoly munkaerőhiány van, túlfűtöttek a gazdaságok, amelyeket a következő években tovább stimulál az EU-pénzeső (rendes 7-éves EU költségvetés és EU NextGen egyszerre!). A munkabérek rohamosan nőnek, ami szociális szempontból nagyszerű, de nehéz elképzelni, hogy nem okoz komoly inflációt. Ez ellen kétféleképpen lehetne valamennyire védekezni. Egyrészt az állami költségvetéseknek szűkíteniük lehet és kell ilyen helyzetben (nálunk a választás miatt ennek pont az ellenkezője zajlik), illetve monetáris oldalról is szűkíteni kell, ami lassítja a hitelkiáramlást (az MNB a Nemzeti Kötvényprogramon és a zöld lakáshiteleken keresztül ezzel is szembemegy), és erősen tartja a devizát. Szóval magasabb kamatok és erősebb, de legalább stabil deviza szükséges.

A nemzetközi kötvénypiaci megnyugvás (hozamcsökkenés) lehet, hogy átterjed ide is egy időre, de a helyzet nálunk totálisan különböző: tartósan szigorúbb monetáris kondíciók (erős deviza, magas kamat, kevesebb hitelkihelyezés) szükségesek, mert az infláció oka nem egyszeri, hanem immár strukturális! Ezt az MNB is érti, de nem nagyon örül neki. A másik lehetőség viszont csak a török út (alacsony reálkamat, folyamatosan rohadó deviza, euroizáció, bizalomvesztés, stb. ami idővel gazdasági összeomlást okoz), de az semmi jóra nem vezet.

Ennek szemléltetésére egy török részvényindex ETF (TUR, dollárban) tízéves távon. Nem egy sikertörténet…