Heti összefoglaló – 2021.08.22.

(Ez egy rövid tőkepiaci, befektetési, makrogazdasági áttekintés arról, hogy éppen mit gondolok a világgazdaságról és tőkepiacokról. Egyrészt, hogy magam számára is összegezzem, hogy mi a véleményem, másrészt, hogy az alapjaimba fektetők betekintést nyerhessenek a gondolkodási-döntési folyamatba.)

Úgy tűnik növekedési félelmek vannak a piacokon, a réz 4 hónapos minimumra esett, az olaj 3 hónaposra. Ezzel párhuzamosan az amerikai kis, közepes részvények is (az emelkedő) 200-napos mozgóátlagig szánkáztak (1.ábra), miként a nem amerikai részvények (ACWI Ex-World) is (2.ábra). Eközben az amerikai kötvénypiacok (3.ábra, 10 éves állampapír, határidős árfolyam) pedig az eső 200-napos mozgóátlagig emelkedtek, ami pedig az inflációs félelmek csökkenését és/vagy a növekedési kilátások romlását sejteti. Valószínűleg mindkettőt.

A technikai kép alapján könnyen lehet, hogy mind a részvény-, mind a kötvénypiacok fordulópont környékén járnak, a korábban fennálló (részvényeknél emelkedő, kötvényeknél eső) trendek újraindulása elképzelhető akár egyszerre is, de ehhez megerősítést kellene látnunk az árfolyamokban. Ehhez valószínűleg a növekedési várakozások ismételt javulására lenne szükség, azonban a Delta vírusvariáns miatt erre októberig nem nagyon látok esélyt, ugyanis nehéz nem azt kihozni bármilyen valószínűsíthető paraméterekkel feltöltött modellből, hogy a vírus ősszel mindenhol komolyan fog terjedni, és problémát fog okozni.

Összefoglalva a szomorú igazságot: teljesen bizonytalan vagyok. Számos piacon komolyabb korrekció volt, ami technikailag akár elégséges is lehet a hosszabb távú trendek folytatódásához, de azt gondolom eközben, hogy a gazdaság gyengülni fog, amely pedig a hosszabb távú trendek (részvény fel, kötvényhozam fel) ellen szól. A január/februári eufórikus hangulat enyhült bár, de igazi ijedtség nincs. Ilyen helyzetben nem nagyon akarok komoly pozíciót vállalni továbbra sem.

Ha eltekintek a Deltától, akkor azt gondolom, hogy jövő évben a fejlett világban a munkaerőpiacon már feszített lehet a helyzet, a QE-t befejezik a jegybankok, de a kamatszintet nulla közelében fogják tartani, annak ellenére, hogy az infláció a céljaik közelében vagy kissé felette lehet. Eközben stabil növekedés lehet a világgazdaságban. Ez alapvetően meredek hozamgörbét, profitbővülést, és részvényárfolyamemelkedést kellene, hogy jelentsen 2022-ben.

Afgán háború:

Ez szerintem piaci-gazdasági szempontból nem esemény. Számos polgárháború, felkelés zajlott, zajlik most is a világban (Kongó, Dél-Szudán, Száhel övezet, stb.), van teokratikus rendszer a Közel-Keleten, és őszintén szólva Szaud-Arábia berendezkedése sem tér el nagyon attól, ami Afganisztánban várhatóan kialakul. Ezzel befektetési szempontból nem kell foglalkozni – egyébként is jellemzően a politikai események hatása csekély és rövid távú a tőzsdékre.

Irodapiac:

Sokszor kérdeznek az ingatlanpiacról, mostanában kiemelten az irodák piacáról. Azt gondolom, hogy a munka világában egy nagyon komoly változás zajlik, számos cég csökkenteni fogja a használt irodaterületet, vagy legalábbis elhalasztja a tervezett bővítést, miközben például Budapesten (és számos más városban) is jön még új kínálat a piacra. Szerintem erre a szegmensre sokéves szenvedés vár, ami persze nem feltétlenül jelent óriási áresést, de nem egyértelmű számomra, hogy itt könnyű, vagy egyáltalán lehetséges érdemi pénzt keresni. Ráadásul a régióban megindult egy kamatemelési hullám is, ami sem finanszírozási, sem alternatív hozam oldalról nem támogatja az irodapiacot.  Számomra tehát érdektelen.