Heti összefoglaló – 2021.08.29.

(Ez egy rövid tőkepiaci, befektetési, makrogazdasági áttekintés arról, hogy éppen mit gondolok a világgazdaságról és tőkepiacokról. Egyrészt, hogy magam számára is összegezzem, hogy mi a véleményem, másrészt, hogy az alapjaimba fektetők betekintést nyerhessenek a gondolkodási-döntési folyamatba.)

A hét nagy eseménye a pénteki Fed jegybankelnöki beszéd volt, amiből a piacok azt a következtetést vonták le, hogy marad a pénznyomtatás „for ever and ever, amen”. Minden jó, ahogy a mellékelt, kollégámtól lopott kép is mutatja, (amelyen Jerome „J-Pow” Powell hirtelen letér a QE leállítására vezető útról, hogy továbbra is nyomtassa a pénzt).

Én ezt másképp látom, a nyilatkozatok alapján egyértelműen észlelték a jegybankárok, hogy a QE-nek egy hatása biztos van: eszközárinfláció. Amíg ez a részvényeket érinti, addig talán tűrhető, de a világon mindenhol felrobbantak a lakásárak, egyértelműen emiatt, és ez nagyon nem szerencsés. A programokat mihamarabb ki kell vezetni, mielőtt még komolyabb torzulásokat okoznának. Úgy látom ezt értik a döntéshozók, és ezért szerintem esélyes, hogy idén elkezdik kifuttatni a QE-t, pont amikor egy lassuló szakasz jön a gazdaságban – elsősorban a Delta miatt. A QE lezárása rossz hír lesz az erősen spekulatív szektoroknak (például Bitcoin, Nasdaq). A lassulás és a pénz szórásának csökkentése valószínűleg negatívan fog hatni a részvényekre és az árupiacokra is. Ezek közül már most rövidebb távú eső trendben van az olaj, és hosszabb távúban az ezüst, ezeket figyelni fogom, szerintem lesz bennük short-lehetőség. A delta terjedése le fogja csökkenteni az utazást, és emiatt az olajfelhasználást, az olajnál a gyengélkedésre ez a fő ok. Az ezüst esését nem teljesen értem, de idén látványosan vaskos mínuszban van (lásd ábra). „The more you know the later it is” – ahogy a mondás tartja, úgyhogy egyelőre szimplán elfogadom, hogy ez egy sebzett állat… Ha nem tud menni a végtelen pénznyomtatásra és gazdasági növekedésre, akkor mi lesz, ha ezek megfordulnak?

Ha azonban a piaci várakozásoknak megfelelően valóban tartósabban fennmarad (a túl erős Delta-hullám miatt) a pénznyomtatás, akkor a részvények erősek maradhatnak, de az árupiacokra a gazdasági lassulás valószínűleg ebben az esetben is hatna.

Big picture

Akármerről is nézem, 2021 nagyon komoly mánia-évnek tűnik a részvénypiacokon. A kisbefektetői réteg (lásd mellékelt ábra az Economistból) nagyon régóta nem látott erőkkel képviseltette magát, ami mindig figyelmeztető jel, de ugyanezt mutatta a SPAC-mánia (üres cégek bevitele a tőzsdére, amelyek majd valamit, valamikor venni fognak), a Gamestop-short squeeze, a Bitcoin-őrület év elején, és még sok más jel is. Ennek pár hetes távon nyilván semmiféle jelentősége nincsen, de ilyen mánia-korszakok után jellemzően sokéves távon rossz hozamok szoktak jönni, ezt érdemes észben tartani.

MNB vs mindenki

Minden irányból ütik az MNB-t, pedig valószínűleg helyesen cselekszik. A mély recesszió ellenére sem esett be a magyar infláció (lásd az inflációs nyomást legjobban mutató ábrát: ha recesszióban sem csökken az áremelkedés üteme, akkor mi lesz fellendülésben?!) és magasan maradt a bérnövekedés, évtizedes csúcson a foglalkoztatottak száma, ami arra utal, hogy nagyon komoly inflációs feszültségek vannak a mélyben.

Az MNB két dolgot tud csinálni: megpróbálja visszafogni a hitelkiáramlást (befejezi a mindenféle NHP, stb. programokat), és megpróbálja erősen tartani a forintot, hogy legalább az importált infláció ne okozzon bajt. Nagyjából ezt is csinálják. Emiatt a kamatemelés elkerülhetetlen, ráadásul lehet hogy sok-sok évre láttuk a magyar kamatszint alját. Ugyanis, ha az MNB felemeli valahova (2-2,5%?) a kamatokat, ami bestabilizálja a forintot (és ezáltal megpróbálják a forint állandó gyengülésére való várakozásokat – amit persze ők maguk generáltak! – visszább fogni), addigra 2022-23-ban már valószínűleg a világban is megindul egy kamatemelési ciklus, ráadásul a feszített hazai munkaerőpiac bérnövekedést, és ezen keresztül árnövekedést okoz, és e kettő további kamatemeléseket tehet szükségessé majd. Szóval továbbra is erős/stabil forint, magas/emelkedő kamatok a várakozásom, kivéve ha átrendeződés lenne a jegybank vezetésében – az mindent borítana.