Heti összefoglaló – 2021.09.26.

Általában van valami eseménysor, amire fel vannak húzva a piacok, és majdnem mindent az mozgat. Ez jelenleg nem más, mint a QE-programok leállítása, és a majdani kamatemelések fürkészése/beárazása. Mivel a QE elég ártalmas* sok szempontból (társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, lakásárak elszállása), és az infláció is itt van veszélyként, ezért a piacok a programok leállítását árazzák, ami megemeli a kötvényhozamokat (hiszen eltűnik egy nagy vásárló, a jegybank). Ebbe most belekavart egy kicsit a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő csődje, de az inkább csak elterelés, a fő sztori egyelőre nem Kína, hanem a kötvénypiacok. Emiatt kezdődött el korábban már a részvénypiaci korrekció, emiatt gyengül számos fejlődő piaci deviza (köztük részben a forint is), emiatt erősödik a dollár.

A kulcs tehát elsősorban az amerikai állampapírhozamok alakulása. Itt elég erős trend látszik, három hónapos csúcson az amerikai 10-éves hozamszint (1.ábra), és hosszabb távon is úgy tűnik, hogy a korábbi eső trend kifeneklett és megfordult (2.ábra).

Mivel egyelőre egyszerre van növekedés és némi inflációs nyomás is, így nem véletlen, hogy emelkednek a hozamok. Az árupiacok egyértelműen továbbra is növekvő gazdaságra utalnak (3.ábra: DBC Commodity ETF), és a növekvő árupiaci árak egyben inflációs nyomást is jeleznek, ilyen helyzetben pedig a jegybankoknak (elsősorban az amerikainak) szép lassan a szigorítás útjára kell lépniük.

A részvénypiacokra a kötvényhozamok emelkedése és QE kivezetése negatív, a gazdasági növekedés azonban pozitív, nem tudom a kettő közül melyik kerekedik felül, bár most elég nagy pánik volt az Evergrande ügyre, úgyhogy inkább megnyugvást/erősödést várnék.

*Egyébként szerintem a QE olyan mint a morfium a háborúban: lőtt sebre nyilván be kell adni, de utána nem ez a menü reggeli-ebéd-vacsorára, mert annak csúnya vége tud lenni.

Forint, magyar kamatok

A huszárroham véget ért, az MNB visszavett a kamatemelésekből (a korábbi 30 bp helyett csak 15), amitől egyből be is hasalt a forint. Persze volt hozzá szöveg, hogy majd helyrerakják a swap-piacot, meg lecsökkentik a QE-t, de azért alapvetően ez kevés lesz. Az inflációs veszély megmaradt (van hazai komponens a túlpörgetett gazdaság és bérnövekedés miatt és külföldről is importálunk inflációt, lásd fentebb), a választásokig is jó lenne az árfolyamstabilitás, úgyhogy gondolom folytatják az emeléseket, hogy bestabilizálódjon a forint. Ha nagyon begyengülne, akkor majd emelnek többet, de ha ilyen emelésekkel is el lehet érni, hogy a 340-350-es sávban legyen az euró, akkor megelégszenek ennyivel. Szerintem a választásokig stabil marad a forint, a kamatpálya pedig emelkedő lesz, pláne, hogy külföldről is ez a hatás jön.