Hétvégi cikkajánló

Háború, szankciók, forintárfolyam, üzemanyaghelyzet – a HOLDBLOG a héten is végigkövette a gazdasági élet fejleményeit.

Holdblogról ajánljuk

A döntéshozók rossz kottából készülnek játszani az infláció ellen, írtuk. Vakmajom pedig a horvát euróbevezetést hozta fel ellenpéldaként a forintárfolyam alakulására.

Az orosz-ukrán háború kapcsán Európa lehetőségeit boncolgattuk, írtunk az export-import válságról, az orosz brand arcvesztéséről, illetve egy migráns orosz vállalkozóval készítettünk interjút a Moszkva előtt álló legnagyobb (demográfiai) kihívásról. Feltettük a kérdést, Tajvan lehet a kelet Ukrajnája?

Foglalkoztunk az üzemanyagárak hatósági szabályozásával is. Vajon a legjobb az lenne, ha stop benzinárstop?

Tovább a cikkhez
Podcast ajánló

A rendkívüli gazdasági helyzet értelmezéséhez a Hold After Hours legújabb adásába Zsiday Viktort és bankelemzőnket, Karácsony Tamást hívták segítségül a podcastereink.

Tovább a cikkhez
Tőzsde

A háborúval kapcsolatos hírek nem segítik az európai részvénypiacokat.

Megírtuk, az OTP, a legnagyobb magyar blue chip gyengélkedik is, erre a múlt héten Csányi Sándor fia, majd az elnök-vezérigazgatóhoz köthető vagyonalap is vásárolt a pénzintézet papírjaiból.

Tovább a cikkhez
Gazdaság

Két hír az Európai Unióból: a tagállamok egymilliárd eurós katonai támogatást biztosítanak Ukrajnának, Ursula von der Leyen pedig arról tweetelt, hogy 2027-ig le kell kapcsolni az EU-t az orosz importgázról.

Csütörtök esti kormányinfó a benzinárstopról: csökkentik a jövedéki adót, a 7,5 tonna feletti teherautók pedig csak piaci áron kapnak üzemanyagot.

Januárban közel 31 éves csúcson volt az infláció az OECD országaiban, a pénzromlás amerikában négy évtizedes csúcsra nőtt, Magyarországon 15 éve nem volt ilyen magas az érték.

Tovább a cikkhez