Hírcsokor

Az utóbbi időszakban nyilatkozatok, sajtótájékoztatók és TV-show-ban elhangzott vicces kijelentések határozták meg a Holddal kapcsolatos terveket.

Jeff Bezos vezette Blue Origin megóvta a NASA döntését, ami egyedüli győztesként az Elon Musk vezette SpaceX vállalatot hozta ki az emberes holdküldetés leszálló egységének megtervezésére és megépítésére. A NASA korábban folyamatosan hangoztatta, hogy a versenyhelyzet fenntartása elősegíti a küldetés sikerességét. Mivel azonban a 2021-es költségvetési évre az emberes holdutazásra kért összegnek csak a negyedét kapták meg a törvényhozástól, kénytelenek voltak mindent egy lapra feltenni, és a legolcsóbb ajánlatot elfogadni. (Az USA szenátusa feltehetően a lehető legkevesebbet akarja költeni a holdprogramra, de azt azért mégsem engedhetik meg, hogy a kínaiak megelőzzék őket.) Az amerikai számvevőknek 100 napjuk van a fellebbezés kivizsgálására, augusztus 5-ig tehát minden áll.

Elon Musk addig sem tétlenkedik. Május elején fellépett az egyik legnézetteb amerikai TV show-ban, a Saturday Night Live-ban, amiben olyan kijelentéseket tett, amivel alaposan megrángatta kedvenc kriptovalutájának az árfolyamát. A Dogecoin úgy kapcsolódik a Holdhoz, hogy az adást követő napon a kanadai Geometric Energy Corporation bejelentette, hogy az ő műholdjuk is ott lesz jövőre a SpaceX Holdat megcélzó küldetésén, és a DOGE-1 névre keresztelt szondájuk fellövésének költségeit Dogecoinban fizetik ki. A bejelentés komolyságát a tengerentúli űripari elemzők sem tudják egyértelműen megítélni, mindenki kíváncsian várja a fejleményeket. Vajon ez az űripar új finanszírozási modellje, vagy csak egy médiahekk?

A nagy helyezkedésben az egyetlen biztos pont Kína. A kínai holdkutatási program harmadik fázisának vezetője, Hu Hao a héten jelentette be az újabb kínai holdszonda, a Csang’o-6 2024-re tervezett startját. A bejelentés azért érdemel figyelmet, mert a szondán lesznek francia, svéd, orosz és olasz műszerek, vagyis ez az első eset, hogy Kína a maga oldalára tudta állítani ezeket a komoly űriparral rendelkező országokat.