Híres, kreatív emberek mindennapi rutinja

Harsog az internet, legalábbis annak magát modernnek tartó része a work-life balance fontosságáról, pedig a kreatív koponyák napirendjére ránézve nem a kiegyensúlyozottság jut az ember eszébe.

A Visual Capitalist jelentkezett egy igazán érdekes infografikával az elmúlt pár száz év kimagasló alkotóinak időbeosztásáról, és annyi mindenképp megállapítható: az igazán kreatív elmék nem egy kaptafára tengetik a mindennapjaikat.

Kreatív emberek mindennapi rutinja

A listán nincsenek élő figurák, pont ez a különlegessége, az Elon Musk, Mark Zuckerberg vagy épp Mark Wahlberg napirendjéről szóló anyagokkal ugyanis már Dunát lehetne rekeszteni. Ellenben a felsorolás igen színes, színeszeket, írókat épp úgy megtalálunk rajta, mint politikusokat vagy építészeket, fegyelmezett és bohém emberek váltják egymást, bár az tény, hogy a művészek abszolút többségben vannak.

Érdemes kikattintani az infografika interaktív változatára is, ott jobban böngészhetők a napirendek egyes elemei. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a Visual Capitalist sem a kreatív alkotók pontos és mindennapi rutinját szemléltette, hanem azt, amit a leveleikben, naplóikban rögzítettek a saját életükről.

De így is érdekes képet ad arról, hogyan gondolkodtak a nyolcórányi alvásról, a korán kelésről, az éjszakai étkezésről vagy épp a testmozgásról.

És érdemes külön tisztelettel is adózni azoknak, akik munka mellett voltak képesek teljesítményre. Bár ki tudja, talán épp azok érdemelnek főhajtást, akik alig dolgoztak, mégis tudtak valami maradandót alkotni.