Hogy kerüljük el megtakarításaink elértéktelenedését?

Régen látott mértékben ingadoznak a piacok, egyre gyakrabban hullámvasutaznak a részvényindexek, ami kapkodásba, és ezáltal szinte biztos bukásba kényszerítheti a befektetőket. A Pénzcentrum arról kérdezett szakembereket, mit kell tennie annak, aki ugyan szeretné részvényekben is tartani a pénzét, de tart egy esetleges bezuhanástól, nagyobb korrekciótól.

Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő szakértője arról beszélt, most nem azon érdemes gondolkodni, miben a “legbiztosabb” tartani pénzünket. A kulcsszó a diverzifikáció. Lehet venni eurót is, dollárt is, de akár forintot, vagy bitcoint is.

“De ez nem most kéne, hogy az eszébe jusson az embernek, hanem mindig”

– húzta alá.

Hozzátette, ha fő célunk megtakarításaink megóvása a globális szinten is problémát jelentő magas inflációtól, a legkézenfekvőbb és legkevésbé kockázatos eszközöket erre a célra a különböző inflációkövető állampapírok jelentik.

Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő elemzője

Ha valaki nagyobb kockázattal nagyobb potenciális hozamot szeretne, akkor pedig nyilvánvalóan a részvények. Ha nem ő akarja kitalálni, hogy melyik részvény “lesz jó”, akkor valamiféle részvény-, vagy abszolút hozamú alapot érdemes választani.

Észrevesszük a tőzsdei figyelmeztető jeleket?

Nem érdemes magas kockázatot vállalni akkor, amikor a reálgazdaságban is olyan erős bizonytalanságokat látunk, amik nincsenek beárazva a részvényárfolyamokban. Néhány, a tőzsdei esést korábban megbízhatóan előre jelző indikátorra érdemes lehet figyelmet fordítani.