Hogy lesz így növekedés?

Az EU végképp elrontotta a vakcinabeszerzést. Nincs elég oltás. Nem lesz fesztiválszezon. Örökké tart a karantén. Elmarad a nyár. Ebből így sosem lesz gazdasági növekedés. Mind meghalunk. Nagyjából ezzel van tele a napokban a sajtó.

Ezzel kapcsolatban három dolgot érdemes figyelembe venni (nem belemenve abba, hogy mennyire jól megy a vakcinák EU-s beszerzése vagy hazai beadása).

Egyrészt, a lezárásokra elsősorban azért van szükség, hogy megakadályozzuk a halálozásokat és az egészségügyi rendszer összeomlását. Mivel a kórházba kerülők* és az elhunytak túlnyomó többsége is idős, és a betegség elsősorban őket érinti nagyon súlyosan, a többieknél (arányaiban kevesebb szerencsétlen kivételtől eltekintve) a megfázás és az influenza között vannak jellemzően a tünetek, ezért amennyiben az időseket beoltjuk, a megszorítások fenntartásának nem marad sok értelme – sem egészségügyileg, sem gazdaságilag.

Másrészt, az elmúlt egy év tapasztalatai alapján a betegség az influenzához és más vírusos légzőszervi betegségekhez hasonlóan erősen szezonális, azaz az északi félteke mérsékelt övében terjedése tavasz közepe/végétől ősz közepe/végéig sokkal gyengébb, mint a hideg időszakban. Azaz úgy tűnik, hogy a reprodukciós ráta nyáron sokkal kisebb, mint télen. Ezt jól bizonyította a tavaly nyár is, amikor Európa nagy részén szinte védekezés nélkül sem volt magasabb az R mint 1,2-1,5 (ellentétben a téli, védekezés nélküli 2,5-3-al).

Harmadrészt (sajnálatos módon, a nyugati világ vezetőinek elképesztő ostobasága miatt) úgy tűnik, hogy az európai és amerikai lakosság 20-30%-a tavaszig átesik a betegségen, azaz egy ideig nem lesznek rá fogékonyak, immunitást szereznek – ez járványtanilag pont ugyanaz, mint ha be lennének oltva.

Mindez azt jelenti– figyelembe véve a betegségen átesés által immunitást szerzetteket – hogy nyáron még valószínűleg akkor sem lenne 1 felett az R végül (pl. ha 30% immunis és egyébként 1,4 lenne az R, akkor végül (1-0,3)*1,4=0,98 lesz az érték), ha nem lenne oltás.

Ha májusig be tudjuk oltani legalább a lakosság legsebezhetőbb 20%-át, akkor szinte bizonyos, hogy jelentősen 1 alatt marad az R a nyár folyamán, azaz nagyjából eltűnik a betegség. A 20% beoltottságot pedig valószínűleg elérjük tavasz végére, így nyáron már komolyabb probléma nem lesz. Jelentős, 50-60%-os beoltottságot október-novemberre kell majd elérnünk, a következő koronavírus-szezonra, és láthatóan ez ugyancsak menni fog.

A gazdasági konklúzió tehát az, hogy a lakosság nem túl nagy részének a beoltásával is elkerülhető az egészségügy túlterhelődése (és a halálozások nagy része), illetve az oltás, még ha nem is éri el a lakosság nagy részét, de párosulva a sok, betegségen átesettel azt jelenti, hogy nyárra a probléma nagyjából megszűnik. Lesz nyaralás. Lesz fesztivál. Nem lesz világvége. Mivel az év második felére pedig már bőven lesz elég oltás, így a vírus miatt gazdaságilag nem lesz törés később sem, illetve nincs akadálya a komoly fellendülésnek tavasz végétől.

*Habár a magyar adatokat nem tudhatjuk valamiért, de az amerikai adatok alapján a kórházba kerülők kb. fele 65 év feletti, és kb. 80%-a 50 év feletti lásd pl. itt: https://gis.cdc.gov/grasp/covidnet/COVID19_5.html