Hogyan tovább, kisbefektetők?

A 2022-es év a koronavírus-világjárványnál is nagyobb kihívás elé állította hazánk és a világ piacait. Az orosz-ukrán háború által generált válság és a jegybank változó monetáris politikája rég nem látott ütemben változó gazdasági klímát teremtett Magyarországon is. Bár ezen folyamatok a befektetési piacok volatilitását is megnövelték, így egyre nehezebb jó döntést hozni arról, hol tartsuk a pénzünket, a készpénz garancia arra, hogy pénzünk értéke az infláció ütemében romoljon tovább. Nem véletlen, hogy egyre többen tartják értékpapírokban, államkötvényben vagy akár részvényportfóliójukban megtakarított pénzük legalább egy részét. A piacokon azonban hónapról-hónapra változhat, mibe érdemes fektetni és mi az, amin nagy eséllyel még többet bukhatunk. A Pénzcentrum piaci szakértőket – köztük Balásy Zsoltot, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelőjét is – kérdezett arról, hogy milyenek egy leendő kisbefektető lehetőségei az év utolsó harmadában.  

Állampapírok, kötvények

Az állampapír és a rövid kötvények teljesen jó megoldások. Ezekbe érdemes fektetni, ha alacsony kockázatot keres az ember, pláne, hogy végre ismét vannak hozamok. Magyar kötvényekben is, de az amerikai infláció követő állampapír, a TIPS például jelenleg amerikai infláció + 1 százalék hozamot biztosít, tehát dollárban 1 százalék reálhozamot – mondta el a lapnak Balásy Zsolt.

Nagyon rossz taktika szerintünk negyedéves hozamra lőni. Olyan, amivel hosszú távon inkább pénzt veszít az ember, mint nyer. Annak meg nem jó a hozama. Nagyon olcsó részvény már sok van szerte a világban, de az csak annyit jelent, hogy hosszú távon remek hozamuk lesz. Ettól még 3 hónap alatt sokat eshetnek… Negyedéves távra a DKJ-t ajánljuk, már egészen nagy a hozama – hangzott el a HOLD portfóliókezelőjétől.

Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője

Nyersanyagok

Az infláció felfelé hajtja a nyersanyagok értékét, a mostani recessziós és kínai félelmek pedig lefelé. Viszont mivel az infláció immár hosszabb távon velünk maradhat (ha nem is ennyire magas szinten), míg recessziók jönnek-mennek, ezért akár az olaj, akár a nemesfémek vélhetően jó befektetések lesznek hosszabb távon. Igazából a nemesfémek gyengesége a jelenlegi környezetben egy elég érthetetlen jelenség – magyarázta Balásy Zsolt.

Ingatlan

A kockázatok úgy tűnik, nőttek, viszont éppen emiatt kapjuk meg ezeket az eszközöket sokkal olcsóbban. A magyar kötvények a legjobb példák erre… Egy éve még úgy tűnt, fut a szekér, magasak voltak a kötvényárfolyamok, alacsonyak a hozamok. Ma 10-11 százalékos hozamot nyújt egy 5 éves kötvény, ami egy éve 3 százalékot – árulta el a szakértő. Ez azt jelenti, hogy az árfolyama 25 százalékot esett. És ugyanezek a folyamatok játszódtak le egyes ipari cégek részvényeiben is, csak nagyobb mértékben. Szóval, ma hiába tűnik úgy, hogy minden kockázatosabb, valójában inkább egy éve volt az, mert akkor drágák voltak ezek az eszközök.

Azt javaslom, olyan eszközt vegyünk, amibe már sok kockázatot beáraztak, tehát sokat estek. Az ingatlan nem ilyen

– összegezte a Pénzcentrumnak Balásy Zsolt.

Van kiút az energiaválságból, és még keresni is lehet rajta!

Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e, hanem az, hogy mennyire lesz mély és elhúzódó a válság. A kedvezőtlen kilátások ellenére, nem szabad azonban alábecsülni az európaiak alkalmazkodóképességét, a ma még strapabíróbbnak tűnő oroszok hosszú távú strukturális nehézségeit és azt, hogy egy válságos időszaknak is megvannak a vonzó befektetési lehetőségei. Nagyinterjú Szőcs Gáborral, a HOLD Alapkezelő, azon belül az Orion Befektetési Alap portfóliómenedzserével.