Hogyan verjünk orrhosszokat a piacra?

Keveset tudunk azokról, akik a pénzünket kezelik, pedig érdemes lenne sokukkal megismerkedni. A portfoliómenedzserek azonban ritkán beszélnek, ha mégis megteszik, azokról a piacokról nyilatkoznak, amelyeken vadásznak. Egy nemrég elnyert díjnak volt köszönhető, hogy Cser Tamás kollégánkat a munkáján kívül másról is kérdezhette a Tőzsdefórum.hu.

tozsdeforum 1Egy elfeledett piacon működő alappal taroltak tavaly a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzserei: Cser Tamás és kollégái 31,9 százalékos hozamot értek el a Concorde Részvény Alappal, miközben az alap célterülete, a közép-kelet-európai részvénypiacok semmit sem emelkedtek. A teljesítményt a szakma is értékelte: a Privátbankár.hu Klasszis Díjkiosztóján az alap az Év Részvényalapja lett, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere címet pedig Cser Tamásnak ítélték.

Arról, hogy milyen mértékben fordultak el a befektetők ettől az eszközosztálytól jól jelzi, hogy a legnagyobb mai itthonról kezelt közép-európai fókuszú részvényalap mérete inflációval korrigáltan mindössze hatoda az 1990-es évek legnagyobb magyar részvényalapjában kezelt vagyonnak. De a környező országokat látogatva is a részvényektől való elfordulást lehet tapasztalni. Annak alapján, ahogy Cser Tamás a tevékenységükről beszél, mindettől ez a térség messze nem lehangoló, inkább ígéretes terep lehet. Olcsó és ígéretes – ritka páros.

tozsdeforum cstKedvező kilátások, olcsón

„Az emberek hajlamosak arra, hogy döntéseiket a közelmúlt eseményei alapján hozzák meg, nehezen tudnak a gazdaság ciklikusságával gondolkodni, megfeledkeznek a távolabbi múlt eseményeiről. Így van ez akkor is, amikor befektetnek, s a most sikeres termékek közül válogatnak. Mi hosszú távon gondolkodunk, a félreárazott eszközöket keressük, azokat, amelyek szerintünk jó kilátásokkal rendelkeznek, ám az elmúlt pár év rossz teljesítménye miatt nyomott áron megszerezhetők, s ebből eredően komoly növekedési potenciállal rendelkeznek” – magyarázta.

Ha mindezt lefordítjuk a konkrét befektetésekre, az látszik, hogy ma a részvénypiacok továbbra is ígéretesnek tűnhetnek, hiszen várhatóan még jó ideig marad a nagyon laza monetáris politika, javulnak a gazdaságok. A nagyközönség által igen kedvelt amerikai tőzsdék azonban már öt éve emelkednek, az ott forgó vállalatok profitjai sorra döntik a rekordokat, a részvények egyre magasabb értékeltség mellett forognak. Ilyen környezetben jó hozamokat elérni egyre nehezebb, s a visszaesés kockázata is folyamatosan erősödik, hiszen magasból akár nagyot is lehet esni.

Ezzel szemben Közép-Kelet-Európa a gazdasági ciklus teljesen más szakaszában van. Az itt működő cégek eredményei nyomottak, értékeltségük alacsony. Cser Tamás azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a térség gazdaságai óriási alkalmazkodási folyamaton vannak túl, korábbi problémáikat jórészt kinőtték (a szerkezetátalakulás megtörtént, a költségvetési egyensúly helyreállt), amivel párhuzamosan komoly elhalasztott kereslet halmozódott fel. Jó esély van tehát arra, hogy elinduljon a növekedés, ha pedig ez megtörténik, annak eredménye meglátszik majd a vállalati profitokban, illetve a cégek értékeltségében – hangsúlyozta Cser Tamás. (A témáról érdemes elolvasni a www.alapblog.hu oldalon megjelent blogbejegyzést.)

Fantáziával válogatni

Az érvelés alapján követhető, hogyan dolgoznak: a makrogazdasági folyamatok sokat segítenek az ígéretes térségek, piacok kiválasztásában (ez a Concorde Részvény, valamint a sok tekintetben hasonló, ugyanazon elvek alapján kezelt Concorde Columbus Alap portfóliómenedzserei közötti „munkamegosztás” alapján főként Móricz Dániel feladata), majd az ígéretes térségben keresik a vállalatokat (amelyben inkább Cser Tamásé a vezető szerep). Több száz céget vizsgálnak meg. Nem csupán a kimutatásokat nézik át, felkeresik az érdekesnek tűnő vállalatokat, s mindent együtt értékelve hozzák meg a befektetési döntéseket.

Ahhoz persze, hogy a tavalyihoz hasonló eredmény szülessen, több tényezőnek kell megfelelő irányba mutatnia, azt ugyanis látni kell, hogy egyetlen alap sem képes tartósan nagyságrendekkel meghaladni a működési területén érvényes irányadó mutatókat (esetükben a régiós piacok részvényindexeit) – hangsúlyozta Cser Tamás. A kivételesen jó év kiemelkedő hozamához számottevően hozzájáruló befektetések közül kettőt emelt ki: a Telekom Slovenia felvásárlásával összefüggő híreket, s ennek köszönhetően a részvény (amelyből hosszú idő alatt vásárolt be nagyobb pakettet az alapkezelő) árfolyamának ugrását, illetve két hazai kibocsátó (a Mol és az OTP) részvényre átváltoztatható kötvényein elért nyereséget. (Ez utóbbiak a részvényekhez hasonlóan működnek: lejáratkor vagy a névértéket lehet felvenni vagy részvényre váltani, így az aktívan kezelt részvényalap portfóliójába beemelhetőnek értékelték azokat Cser Tamásék. Árazásuk rendkívül kedvező volt, ami mellett a várható hozamot javította, hogy lejáratig e kötvények után kamatot is fizetnek.)

Ahol nyerni, ott persze bukni is lehet. Ha valaki részvényekbe fektet, elkerülhetetlen, hogy legyen veszteség, ám ennek mértéke ma a közép-kelet-európai részvénypiacokon, a papírok alacsonyabb értékeltségéből eredően jóval kisebb, mint például az amerikai tőzsdéken, ahol egymást érték az elmúlt időszakban a csúcsdöntések. Cser Tamás a helyezet leírásához a neves befektetőt, Warren Buffettet idézte, aki befektetései kiválasztásáról egyszer úgy nyilatkozott: „miért akarnék átugrani egy kétméteres lécet, ha kereshetek egy harminc centist és átléphetem?”.

Mi kell a sikerhez?

Amíg a részvényalapról kérdeztem, élénken magyarázott, amikor a portfóliókezelőről, az emberről faggattam, jóval visszafogottabban nyilatkozott. Már az egyetemen érdeklődött a befektetések iránt, ezen belül is az értékalapú megközelítés érdekelte. A Concorde Alapkezelő az első munkahelye, ahová az egyetem végéhez közeledve jelentkezett, 10 éve itt dolgozik. Mikor megemlítettem, hogy a Facebook oldala alapján úgy tűnik, a sport is érdekli, például a szörf, azt válaszolta, persze és szeret snowboardozni is, a mozgás a stressz oldásában is segít, de azért hozzátette, hogy a befektetés a hobbija is.

lovasok 3A nemrég átvett elismerésről szólva (amelyről azért annyit mindenképp érdemes kiemelni, hogy az Év Feltörekvő Portfoliómenedzsere címet a szakma szavazta meg) arról beszélt, ami ennek elérésében segítette, kiemelve: a mentorát, akitől tanult, a csapatot, amelyben dolgozhat, és az intézményt, amely a munkahelye.

Akitől tanult, Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke. A csapatot, amelyben dolgozhat, azzal jellemezte, hogy ez ma Magyarországon a legnagyobb létszámú független elemző gárda, ami lehetővé teszi számukra, hogy körültekintően megvizsgálják azokat az eszközöket, amelyekbe befektetnek. Az intézményről pedig a már többször kiemelt tényt említette: hosszú távon gondolkodnak. Nincs nyomás, rövid távú teljesítménykényszer, amely egy-két nem túl erős év után arra készteti a portfóliómenedzsereket, hogy a rájuk bízott vagyon helyett elsősorban saját karrierjüket menedzseljék. Így, ilyen környezetben könnyű sikereket elérni. Szerinte. Sokunknak ennél valószínűleg jóval több kellene, s az is lehet, hogy messze nem ilyen alázattal és szerénységgel beszélnénk egy olyan helyzetben, amikor több orrhosszal vertük meg a piacot.