HOLD After Hours különkiadás – Hasznos a klímapánik?

A koronavírus-járvány időszakában, ha megkérdezünk egy vírulógust, egy cél lebeg a szeme előtt: a vírus terjedését megszüntetni – gazdasági, társadalmi költségekre szinte tekintet nélkül. Ha megnézzük a klímaváltozás elleni kampányt, akkor valami hasonló körvonalazódik: ár nem számít, csak a szén-dioxid kibocsátás csökkenjen.
Ebben a megközelítésben próbáltuk meg Varró Lászlót, az International Energy Agency vezető közgazdászát faggatni arról, hogy biztos-e, hogy a jelenlegi csapásirány a leghatékonyabb a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében. Nem lenne-e hatékonyabb, hatásosabb út, olyan, ahol nem gazdag amerikaiak és norvégok vesznek elektromos autót, hanem Indiában és Bangladesben is járható? Mi a politika, az állam és Elon Musk szerepe a zöldebb jövőben?
Az egyszerre optimista és pesszimista beszélgetésben Balásy Zsolt és Szabó Balázs, a Hold After Hours podcasterei kérdezgették Varró Lászlót.A KÖVETKEZŐKRŐL BESZÉLGETTÜNK:

1:00        Mi az az IEA?
4:25        Az olaj az alternatív energia
6:35        Ki bírja a zöld energiát fizetni?
13:20     Fejlett vs. fejlődő zöldülés
18:10     India zöldül
22:40     Fenntartható a zöldülés?
26:20     Mit szabályozzunk?
31:10     Jó a klímapánik?
37:15     Nincs politikai nyomás?
38:45     Inkább adaptálódjunk a változáshoz?
45:10     Tervezzük inkább át a Földet?
47:30     Miért pont a klíma miatt aggódjunk?
51:35     Elon Muskok segítenek?
55:00     Biden drágítja az olajat?
59:59     Az amőba bajnoki cím


A Hold After Hours podcast-eket megtalálhatja a SpotifyYouTubeApple, Google, Stitcher, PodcastRepublic, TuneIn kínálatában, vagy Soundcloud-on illetve vegye fel műsortárába az RSS-Feeden keresztül. MP3 formátumban a Soundcloud lejátszó gombjával lehet letölteni.


A BESZÉLGETÉS SORÁN EZEKET AZ ÁBRÁKAT HASZNÁLTUK FEL, EMLÍTETTÜK MEG:

Varró László, az IEA vezető közgazdásza
A politika szerepe a klímaváltozásban