Holdújév: ez a nagymacska nem fél a víztől

Ráfért már a világra: a kínai asztrológia szerint a Víz Tigris különleges és nagyon szerencsés éve előtt állunk.

Bátorság, kreativitás, lendület

Távol-keleti asztrológiai gyorstalpaló: a holdújév, az emberiségének az egynegyedének a legnagyobb ünnepe minden évben a Hold ciklusai szerint változik. Tizenkét misztikus állat (a sárkánytól a kecskén át, a 2020-as év miatt rossz emlékű patkányig) évei követik egymást, akik ciklikusan, 60 évente öt alapelemmel (fém, tűz, föld, víz, fa) kombinálódnak – mindkét tényezőnek fontos jelentése van.

Február elsején a Fém Bikától vette át a stafétát a Víz Tigris. A vízre az érzékenység, a kreativitás, a változásra való nyitottság, a rugalmasság a jellemző. De a víz rendkívül erős természeti erő is. Le tudja győzni a tüzet, megkerül minden útjában álló akadályt, és nem téveszti el az utat. A Tigris a kínai zodiákus harmadik jegye, az erő, a gonoszság kiűzése, valamint a bátorság szimbóluma. Ennek megfelelően a 2022-es évre a kínai asztrológia nagy változásokat, sok örömet és pozitív lehetőségeket ígér.

Csillagjóslási fun fact: a Tigris évében születettekről azt mondják, hogy rendelkeznek az állat legjobb tulajdonságaival, ideértve a bátorságot és a vezetésre való hajlamot.

Keserédes ünnep

Normál körülmények között az utazásról szól a holdújév, ez a kínaiak karácsonyi szünete. Tömegek használják ki az egyhetes szabadságot, hogy felkeressék a – jellemzően belföldi, – népszerű turisztikai célpontokat, vagy meglátogassák a távoli rokonaikat. A koronavírus-járvány kitörése óta viszont nincsenek normál körülmények…

Ahogy a CNN is megírta, zsinórban második éve tilos a ki- vagy beutazás számos régióban a pandémiás korlátozások miatt. Beszédes, hogy a kínai közlekedési minisztérium a zárlatok ellenére is 1,18 milliárd utazással kalkulál, ami természetesen soknak hangzik, 35 százalékkal többnek a tavalyi adatokhoz képest, viszont így is eltörpül a 2019-es, 3 milliárdos utazásszámhoz képest.

Kimondottan fájó seb, hogy a nem véletlenül a vakáció hétvégéjére időzített téli olimpiai megnyitó előtt csak néhány napos, Pekingre koncentráló turnét csinálnak nézők nélkül – igaz, robotokat is bevonva – az ötkarikás fáklyafutásból.

Tigrisbukfenc a gazdaságban?

Ha hiszünk az asztrológiában, akkor az új évre jósolt csupa pozitívum mellett kötelességünk a mérleg másik oldalára tenni a továbbra sem biztató gazdasági ómeneket. Kezdjük Kínával: nincs pár hete, hogy a Goldman Sachs a korábban várt 4,8 százalékról 4,3 százalékra csökkentette a világhatalmi álmokat dédelgető óriás 2022-es GDP-növekedési előrejelzését, és a HOLDBLOG-on is elemeztük a kínai gazdasági növekedés látványos lassulását.

Zsiday Viktor szerint pedig most ért véget a tőzsdei álmodozás kora; amikor a nulla közeli kamatok, a végtelen pénzbőség háttérbe szorította a fundamentumokat, egyre inkább nem a valós értékek, hanem az álmok számítottak.

Elsősorban társadalmi kihívás, de hosszú távon durva gazdasági következményekkel járhat a globális „gyermekvállalás-undor” – erről kérdezte nemrég Zentai Péter (Zentuccio) kollégánk a Harvardi egyetem egykori tanárát, Mark Haast.

Egyébként a legújabb HOLD After Hours podcastban is sokat boncolgattuk, vajon mi vár ránk, például az egyenlőtlenség(ek) kapcsán.

A Víz Tigris évét 2023. január 21-én a Nyúl éve követi majd. Kínai buddhista szerzetes, taoista pap vagy konfuciantisa dzsú legyen a talpán, aki megjósolja, mit tartogat ez a világnak.