Home Office – A 25 millió forintos ajándék a munkavállalónak

Használd ki a lehetőséget és Újpest helyett költözz a Dunakanyarba!

Nyugdíjas korábbi cikkét folytatjuk ebben a bejegyzésben, amiben azt mutatjuk be, milyen versenyelőnyt jelent a munkaerőpiacon, ha a munkáltató nem  csili-vili irodaházával próbálja lenyűgözni a munkavállalóit, hanem rugalmas home office szabályokat vezet be. Lelőjük a poént: bizonyos élethelyzetben a home office előnye szinte felülmúlhatatlan!

Az alábbi ábra az utazási idő és egy 75 négyzetméteres használt lakás ára közötti összefüggést szemlélteti egyes települések és városrészek között, Budapest belvárosától észak felé haladva.

Vegyük alapul Pétert és Csillát, akik egy 75 négyzetméteres használt lakásban szeretnének élni Újpesten és hetente összesen 5-5 órát hajlandóak a munkába járásra áldozni. A IV. kerületi lakás ára 48 millió forint.

A munkahelyük a koronavírusban már kipróbált home office sikerességén felbuzdulva bejelenti, hogy új szabályokat vezet be, ezentúl csak minden harmadik nap szükséges bejárni az irodába. Az utazási idő ezzel elvileg lecsökken a harmadára. Péterék azonban úgy döntenek, az ajándékba kapott időt inkább elcserélik az ingatlanpiacon.

Hogy is van ez?

Péterék bevállalják, hogy nem használják ki a hirtelen jött időmegtakarítást, továbbra is öt órát hajlandóak hetente utazni. Ez az időráfordítás a ritkább munkába járás mellett ugyanakkor lehetővé teszi számukra azt, hogy Újpest helyett kiköltözzenek a Dunakanyarba vagy a Börzsönybe, ahol nemcsak a természet van közelebb, hanem az ingatlanok is lényegesen olcsóbbak.  Ezen a környéken egy 75 négyzetméteres lakás már 20 millió forint körül elérhető, ami kevesebb, mint fele az eredetileg Újpesten kinézett ingatlannak. A munkáltató home office megoldása Péter és Csilla számára gyakorlatilag 25-30 millió forintnyi ingatlanpiacon elkölthető juttatást jelent.

Ingyen lakás az ifjú párnak!

Brutális, de ez még nem minden! Jó tudni, hogy vidékre költözés esetén a Falusi CSOK használt lakásra is igényelhető. Három gyerek esetén ez 10 millió forint, ha pedig a babaváró hitel 10 millió forintját is (amit 3 gyerek esetén nem kell visszafizetni) vidéki lakásvásárlásra fordítja, akkor egy 3 gyereket vállaló pár ingyen veheti meg első otthonát.

Ha ez még mindig nem győzött meg vagy nem szeretnél végleg vidéken letelepedni, olvasd el a következő bejegyzésünket is!

 

 

Disclaimer:

A belvárosi munkahelyre a bejutási időt a Google Térkép adatai alapján mérjük. Az egyszerűség kedvéért azt feltételezzük, hogy reggel 9-re szeretnénk beérni autóval. Az egyes területek négyzetméterárait, az ingatlannet.hu-oldalról gyűjtöttük össze.
Tisztában vagyunk vele, hogy az egyes kerületekben tapasztalt átlag négyzetméter árakat nagyban befolyásolja a négyzetméterár számításhoz figyelembe vett ingatlantranzakciók összetétele. Például, hogy milyen minőségűek és méretűek az adott területen a lakások. Ezért az elemzésünk csak egy durva becslésnek tekinthető, ami inkább a nagyságrendeket, mintsem a pontos számokat szeretné bemutatni.