Az euró a védelem az infláció ellen?

Horvátország rohamléptekkel halad a közös uniós deviza jövő év elejére időzített bevezetése felé. Vakmajom szerint nem véletlen, hogy a kuna árfolyama a mostani viharok közepette is stabilan áll.

Az orosz-ukrán háború és a gazdasági szankciók hatására az összes régiós deviza gyengül, a forint hétfőn a 400-as euró-, és a 367-es dollárárfolyamot súrolta.

Vakmajom a hét elején posztolt közösségi oldalán a horvát euróbevezetésről:

„Eközben Horvátországban a kormány megküldte a parlamentnek a törvénytervezetet, amelyben szabályozzák a 2023 januári euróbevezetés legapróbb részleteit is: hogyan állnak át az ATM-ek, mennyi készpénzt, hogyan és hol lehet átváltani, meddig cirkulál majd a két pénz egyszerre, mikortól és meddig kell feltűntetni az árakat kunában és euróban, hogyan változnak a kunahitelek kamatai.

A kuna árfolyama a múlt hét viharaiban, amikor sok régiós devizán ütöttek egy jó nagyot, igazából meg se rezzent, egy euró ugyanúgy körülbelül 7,6 kunába kerül – ahogy egy hónapja, vagy ahogy egy éve, vagy ahogy tíz éve is. Már a bevezetés esélye is nagyban stabilizálta az árfolyamot. Nem is folyik (folyt) direkt leértékelő gazdaságpolitika, a piacon már úgy kezelik a kunát, mintha euró lenne.

Az euró védelem az inflációval kifosztó nemzetállam ellen, és közvetlen hozzáférés a világ egyik legnagyobb gazdasági hatalma, az Európai Unió gazdasági erejéhez és biztonságához.

Az EU éves GDP-je az orosznak bő tízszerese. Nem lenne meglepő, ha az eleve jellemző inflációs környezetre rápakolt orosz háborús agresszió a régió eddig inkább eurószkeptikus országaiban is megnövelné a lakosság kedvét az euróra. Hiszen jelen helyzetben irigykedve lehet nézni a már euróval rendelkező, vagy azt mindjárt bevezető országokat.

Ők bent vannak a várfalon belül, amikor olyan ork hordák tombolnak kint, akiknek a pénze teljesen elveszítette a konvertibilitását.”

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Infláció: rossz kottából készülünk játszani

A monetáris politika olyan szabályok szerint akarja megfékezni az inflációt, melyek az elmúlt 40 évben jól muzsikáltak, azonban a jelenlegi problémára nehezen adhatnak választ.