Horvátország utolsó évét kezdi a kunával

2023-ban jön az euró, már év közben két pénznemben lesznek kiírva az árak, hogy az átmenet egyrészt zökkenőmentes legyen, másrészt a fogyasztók ellenőrizni tudják, hogy a kereskedők ne kerekítsék fel az árakat. Ugyan vannak hangok, hogy az ország nem teljesen felkészült a bevezetésre, annak előnyei nyilván olyan jelentősek a horvát gazdaság számára, (és az EU is szeretné prezentálni, hogy vannak jó tanulói) hogy minden bizonnyal meg fog történni 2023 január elsején a bevezetés. Szemet hunynak a 80 százalékos államadósság fölött is, ha az csökkenő. A kuna amúgy igen nagy árstabilitást mutat az elmúlt másfél évtizedben érdemben nem változott, hogy hány kunát kell adni egy euróért – mintha máris be lenne vezetve az euró.

Nos, az euró bevezetésének már előre infláció-letörő hatása van. Miért? Mert a horvát állam kénytelen szigorú költségvetést beterjeszteni, 3% alatti hiánnyal 2022-re (az idei 5%), hogy megfeleljen a kritériumoknak, és az infláció is csak 2% körül lesz várhatóan jövőre. Szóval meg van kötve a nemzetállam keze a fedezetlen pénzgyártásra, ami az infláció fő forrása. A horvát költségvetés irgalmatlan európai forrásokat is kap, hogy erre ne legyen rászorulva. Ha majd megtörténik az euróra való átállás, onnantól a horvát adófizetőknek elmúlik az a kockázata, hogy nemzetállam elinflálja a zsebükből a pénzt. Az eurós fizetés az valami. Az euróban kifejezett árak összevethetőek. Az euróban árazott nyaraló a horvát tengerparton az euróban van – és nem árfolyamingásnak kitett helyi pénzben. 2023-tól az is eurózónás befektetés lesz.

A versenyképességet majd nem lehet pénzrontással elérni, valóban, de az nem is komoly és tartós versenyképesség, ami az olcsóságból fakad, hiszen akkor Venezuela lenne a világ legversenyképesebbje, és nem Svájc. Az olcsóságon kívül a valódi versenyképességhez például a képzett munkaerő, a kiváló oktatás, az olcsó és hatékony bürokrácia, a jogállam és független igazságszolgáltatás kellenek. Ilyen apróságok, amit nagyítóval se találni autokráciában ugye… A fene akar egy az életbenmaradáshoz állandóan leértékelt összeszerelőüzemben élni, ahol az a túlélés záloga, hogy a melósok olcsón, európai szinten, euróban kifejezve éhbérért rakják össze a fröccsöntött gumikacsát, amit úgyis robotok fognak gyártani. Előtte meg import mongol melósok.

Forrás: Vakmajom a Facebookon