Hova tegyem?

A jó befektető aranyat ér

A régi alapszabály – amelyet minden alapkezelő öles betűkkel feltüntet a termékismertetőiben – természetesen itt is érvényes, miszerint a múltbeli hozamok semmiféle garanciát nem jelentenek a jövőbeliekre nézve, így a hozamgörbék alapján biztos döntést hozni nem lehet. Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója szerint emiatt felelőtlenség is lenne megnevezni a legjobb várható befektetéseket a jövőre nézve, azonban van néhány aranyszabály, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni.

„Rövid távú befektetés nem létezik. Rövid távon maradni kell a bankbetétnél vagy az állampapírnál. Középtávon – amennyiben ez egy-öt év közötti időtartamot jelent – már érdemes kockázatot vállalni. A befektetéseket viszont az ügyvédhez vagy orvoshoz hasonlóan szakemberre kell bízni, tehát nem a legjobb befektetéseket, hanem a legjobb befektetőket kell megkeresni!” – tanácsolta Bilibók.

Jó példa az alapkezelő szakértelmének fontosságára az egyre növekvő népszerűségnek örvendő abszolút hozamú alap kategóriája. Ezeknél a befektetési döntéseket hozó alapkezelő igyekszik minden piaci körülmények között a kockázatmentes eszközöket valamelyest túlszárnyaló pozitív hozamot elérni. Ehhez az elérhető legszélesebb palettáról válogat befektetéseihez, nem csak egyetlen eszközkategóriát vagy piacot képez le. Ebben az esetben a siker különösen függ a portfóliómenedzser teljesítményétől, de ha valóban jó az alapkezelő, akkor a kockázatmentes hozamokat érezhetően meghaladó hozamhoz juthatunk anélkül, hogy súlyos kilengéseket kellene elszenvednünk a befektetésünk értékében.

Rövidebb időtávra – akár néhány hétre vagy hónapra is – pénzpiaci alapokban érdemes gondolkodni, amelyek nagy előnye, hogy bármikor, hozamveszteség nélkül hozzáférhető, likvid megtakarítási formák. Ezek árfolyama jóformán megingás nélkül emelkedhet, cserébe viszont nem is várhatunk el lényegesen magasabb hozamot, mint amit a betétünkért kapnánk a bankban. Érdemes továbbá az eho-mentes megtakarításokat, például az eho-mentes befektetési alapokat megfontolnunk. Tavaly augusztus 1-jétől ugyanis a kamatadón kívül kamat- és árfolyamjövedelmünk után további 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetnünk, ám például az állampapírok, az említett befektetési alapok – amelyek legalább 80 százalékban állampapírba fektetnek –, valamint három éven túl a tartós befektetési számla kivételt képeznek e szabály alól.

Kummer Krisztián

Forrás: Piac és Profit – 2014. április 10.

               Piacesprofit.hu – 2014. május 31.