Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét.

A Pénzcentrum szólaltatta meg Tuli Péter, a HOLD intézményi üzletágvezetőjét, a szochóra vonatkozó szabályokról, és arról, hogy kerülhető meg a szocho-fizetés Tartós Befektetési Számlákkal (TBSZ).

Kinek kell szochót fizetnie, és kinek nem?

A szocho számos befektetési és megtakarítási formára kiterjed, rosszul járnak például a bankbetétesek, a részvényben megtakarítást tartók és a különböző befektetési alapokban a pénzüket tartók is. Kivételek azonban léteznek, a lenti listában szereplők után nem kell megfizetni a szochót:

  • az állampapírok után;
  • az ingatlanbefektetési alapok után;
  • a megtakarítási életbiztosítások után, amennyiben már 10 éve indult a befektetés;
  • a lakástakarékok, ltp szerződések után;
  • a tartós befektetési számlás (TBSZ) szerződéseken elért hozamok után.

Akkor hová tegyük a pénzt?

Tuli Péter a Pénzcentrumnak azt mondta: egy kiskaput kihasználva egyszerre több befektetési formát is rátehetünk a TBSZ-re, ezzel kikerülve a fizetési kötelezettséget.

Általánosságban minden befektetési formára vonatkozik a rendelet, amely kamatjellegű jövedelmet eredményez (betét, kötvény, befektetési alap, életbiztosítás), kivéve: állampapírokat, lakossági állampapírokat és az ingatlanalapokat. A Tartós Befektetési Számla (TBSZ), mint fent is láthatjuk, mentes a szocho-fizetési kötelezettség alól. Minden lehetséges, kicsit is hosszabb távú befektetést érdemes TBSZ alá helyezni, „megúszva“ az adóterhet és csökkentve a költségeinket – mondta Tuli Péter.

Arra is kitért, hogy bár elsőre az állampapír tűnhet a legjobb befektetési formának ebben a helyzetben, az alapkamat folyamatos csökkenésével ezeknek a hozama is lejjebb jött, így felzárkózott mellé egy vetélytárs.

Az elmúlt hónapokban csökkent Magyarországon a kamatkörnyezet, így a lakossági állampapírok hozamai is értelemszerűen lejjebb jöttek. Az elmúlt egy évben tehát a befektetési alapok ismét versenyképes alternatívát jelentenek a befektetőknek. Azonban még mindig található kedvező kondíciójú állampapír a kínálatban. Ha csak egyet kellene kiemelnem, akkor az a Bónusz Magyar Állampapír lenne az, mely negyedévente fizet kamatot a 3 hónapos diszkontkincstárjegy hozama felett 1,5 százalékos felárral

– mondta erről Tuli Péter. Hozzátette, hogy a TBSZ “megalkotását” azért sem érdemes elodázni, mert komoly adóelőnyt jelent a megléte.

A TBSZ a nyerő

Amennyiben befektetési alapban gondolkodunk, mindenképpen érdemes a pénzeket TBSZ számlára tenni, kihasználva annak jelentős adóelőnyét. A lakossági állampapír mellé kockázatosabb elemet is lehet választani a portfólióba, például részvényalapot vagy abszolút hozamú alapot. Ez utóbbi rugalmasan reagálja le a piaci turbulenciákat, és egy esetleges tőzsdei korrekció esetén képes profitot termelni.

Arra viszont nincs aranyszabály, hogy mennyi kockázatot vállaljunk, milyen futamidőben gondolkodjunk, és hogy a vagyonunk hány százalékát fektessük be

– magyarázta a Pénzcentrumnak az igazgató. Megkérdeztük arról is, hogy ha valaki mégis ragaszkodna például a bankbetéthez megtakarítási formaként, az jobban jár-e esetleg, ha külföldön igyekszik ezzel boldogulni – és erre is egyértelmű választ kaptunk.

Semmiképpen sem javasolnám, feleslegesnek gondolom ezt a megoldást egy átlagos vagyoni helyzettel rendelkező befektető számára. Természetesen a legvagyonosabbak számára a földrajzi diverzifikáció is javallott, de egy hétköznapi befektető számára ez túl költséges és komplikált dolog. Életszerű és hasznos azonban devizában is tartani a megtakarításaink egy részét, így például az említett alapok eurós sorozatát megvásárolni, és TBSZ-en tartani. Ugyanis ha devizában tartjuk a befektetéseink egy részét, akkor kizárjuk a forintárfolyam turbulenciáit. Ezt a stratégiát azonban alaposan végig kell gondolni, nehogy a legrosszabb időpontban váltsunk devizát – zárta gondolatait a HOLD Alapkezelő intézményi üzletág igazgatója.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.