Hozamesés

A mai nap legfontosabbnak tűnő eseménye a kötvényhozamok esése volt világszerte. Európában most már 1% alatti rövid kamatszintet áraznak, a német bund új (mindenkori!!!) csúcson záróráakat tekintve, a német 10 éves hozam 1,81%. Ez azonban most szerencsére nem a kockázatkerülés, és a safe-haven vásárlások eredménye, mivel az EMU-periféria kötvényhozamai is lefelé tartottak: a spanyol 2-éves hozam például 9 hónapja nem volt ilyen alacsonyan: a tegnapi 3,4%-ról 3,1%-ra esett, de csökkent a portugál is (a 2-éves papír hozama már “csak” 13%, novemberben még 20% volt),  az olasz is, a francia is, de még a magyar is esett – azaz az államok forásbevonása egyre olcsóbb, és ez nagyon örömteli, csökkenő feszültségeket mutat.

Eléggé egyértelműnek tűnik a helyzet: árazódik az európai QE, az extrém alacsony kamatok és likviditásbővítés politikája, amiről már sokat írtam az elmúlt hetekben. Úgy tűnik, ha lassan is, de megértik a befektetők az ESM funkcióját és jelentőségét valamint az ECB 3-éves hitelének fontosságát (nekem is eléggé lassan esett le): ezekkel talán stabilizálni lehet (ha végleges megoldásként nem is elegendőek) mind a bankszektort mind az állampapírpiacokat.

Az amerikai hozamok is estek, és ez is mutatja azt, hogy itt nem arról van szó, hogy eljött a Kánaán: nem lesz hirtelen hatalmas növekedés, hanem egy nehéz időszakban vagyunk még mindig, ahol a jegybankoknak laza monetáris politikával kell támogatniuk a gyengélkedő gazdaságokat. Amíg tart a fellélegzés faktor (mármint hogy egyelőre nincs világvége), ez pozitív lehet a részvénypiacoknak, de azért óriási árfolyam emelkedésre nem nagyon számítanék: komoly GDP-bővülés híján nem lesz tartós a fellendülés, de egyelőre fennmaradhat a részvénypiaci emelkedő trend”.

Forrás: zsiday.hu