Hozamvadászat – második rész

Mi a helyzet nálunk? Érdekes a magyar állampapírpiac működése, mert mi, ha úgy vesszük, egész jól álltuk a sarat tavaly októberig, amíg a befektetők meg nem ijedtek az unortodox gazdaságpolitikától.  Miközben más piacokon a befektetői hangulat igen kedvező, addig a magyar állampapírpiac szenved.

hp120405 7

(Egy 2023-ban lejáró magyar állampapír árfolyam-alakulása. Forrás: Bloomberg)

Nagy kérdés, hogy tényleg annyira bénák vagyunk, hogy sikerül teljesen kimaradnunk egy ilyen „bull” piac kedvező hatásaiból? Az összes elemző és újságíró az IMF-fel való megállapodásra helyezi a hangsúlyt, és igen csak szkeptikus azt illetően. Én innét két lehetséges forgatókönyvet látok: vagy nagyon rossz lesz a piaci hangulat, és kénytelenek leszünk megállapodni az IMF-fel, ami ránk inkább pozitívan hathat, vagy továbbra is jó lesz a hangulat és stabilizálódik a kötvénypiacunk, és esetleg még hozamcsökkenés is lesz.

Ami számunkra mindig is nagyon kedvező befektetési terep volt, az a magyar vállalati kötvénypiac, ami még továbbra is kecsegtető hozamokat kínál. A véleményem az, hogy ha valamilyen oknál fogva végül még is megállapodnánk az IMF-fel, akkor itt is megugorhatnak az árak.

hp120405_8
(Ábra magyarázat: MOL 2017-ben lejáró senior kötvényének hozamalakulása)

(Ábra magyarázat: OTP alárendelt kötvényének hozamalakulása, amennyiben 2016-ban a névértéken visszahívják)