Húsvéti tradíciók: mivel ünnepelnek a magyarok?

Ma van húsvét vasárnapja és valószínűleg mindannyian találkoztunk már több ehhez kötődő szokással életünk során. Na de mik is a legelterjedtebbek és mire költik a magyarok a pénzüket húsvét alkalmából?

Megtaláltuk a választ arra, hogy mik a legnépszerűbb hagyományok itthon, amikkel a húsvétot ünnepeljük.

A megkérdezett emberek alapján 10-ből 9 ember eszik sonkát húsvét alkalmából. Miért pont sonkával ünnepeljük Krisztus feltámadását?

A válasz sokak szerint azonban sokkal inkább a húsok szezonalitása. Először igen furán hangzik, hogy nem csak a különböző gyümölcsöknek és zöldségeknek van szezonalitása, hanem a húsoknak is.  Azonban a hűtőgépek megjelenése előtt, mivel sok tehenet és disznót ősszel vágtak le, a tél segített ezeknek a húsoknak a minőségét megőrizni. Továbbá az eltelt idő sokat tudott segíteni abban, hogy a sonka íze tovább érjen.

Ennél sokkal inkább vallásos eredete van a bárányhús fogyasztásnak, amelynek eredete a zsidó pészahi ünnepekhez kötődik. Valamint igen szépen beleillik a képbe Jézus „Isten Báránya” elnevezésének köszönhetően.

A legfontosabb étel viszont, ami teljesen összefonódott a húsvéttal, nem más, mint a tojás.  Ennek az oka pedig az, hogy a tojás az új élet és a születést szimbolizálja. A 40 napos böjt alatt pedig nem is lehetett (húsvétig) tojást fogyasztani, ezért egy kosár tojás látványa nem csak a mai gyerekeknek okozott örömet. Később a tojásfestés hagyománya is kialakult, amiben a megkérdezettek több, mint harmada is részt vesz.

Na de ki más kapná azokat a szépen megfestett tojásokat, mint a locsolók? Természetesen ez is az emberiség által imádott termékenységkultusszal és a vízzel locsolás miatt a keresztséggel függ össze. Arra legendára is visszavezethető az eredete, hogy locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat. A szokásról már a 14. századból is van feljegyzés, és leginkább a szomszédos országokban, Szlovákiában, Csehországban, Ukrajnában és Lengyelországban fordul elő.

Sok sonkát, tojást és locsolót és kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk minden Olvasónknak!