Milyen lenne a Huxit? – Zsiday Viktor szerint

A gazdasági kényszerek miatt nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy potenciális Huxit annyira explicit módon történjen meg, mint amit a Brexit esetében tapasztaltunk – mondta el a Portfolio Checklist műsorában Zsiday Viktor, a Citadella alap portfóliókezelője. Hozzátette: ha a Huxit meg is valósulna, akkor sokkal nagyobb lenne az esély arra, hogy egyszerűen kicsorgunk az Unióból, hogy az Unió kilép belőlünk.

Szerinte ez a folyamat hasonlítana ahhoz, mint amiről már korábban többször írt, hogy a forint tartós, tudatos gyengítése esetén az euró önmagát vezetheti be Magyarországon – csak persze itt ellentétes irányról beszélünk.

Az EU-ból való kicsorgás Zsiday szerint úgy is elképzelhető, hogy Magyarország elveszíti a szavazati jogát, nem jönnek többé EU-s pénzek, vagy hogy létrejön egy szorosabb kör a közösségen belül, amiből Magyarország már kimarad.

“Ki tudunk csúszni magából az Unióból, és ez a sokkal nagyobb veszély, aminek azt gondolom, hogy reális lehetősége van”

– fogalmazott.

Egy ilyen szcenáriót Zsiday Viktor szerint a piac nem tart reálisnak. Mindenki úgy gondolja, hogy benne maradunk az EU-ban, ezzel szemben a magyar gazdasági vezetés komolyan gondol egy ilyen utat. Szerintük ugyanis ez egy kedvező helyzethez vezethetne, melynek keretében Magyarország megtarthatná az EU-s tagságból adódó előnyöket, és ezzel párhuzamosan új megállapodásokat köthetne más országokkal.

A portfóliókezelő ezzel úgy látja: egy ilyen kicsúszás esetén Magyarország tőkevonzó képessége, megbízhatósága csökkenne, és az sem biztos, hogy a magyar munkaerőt szívesen fogadnák az EU-ban.

Középhatalmi státusz Zsiday Viktorral

HOLD After Hours. Sztárparádé-adásunkban Zsiday Viktorral értekezünk arról, hogy mi lesz az országgal, de kielemezzük Messit, Usain Boltot és Shakirát is.