Ilyen egy tankönyvi ár-bér spirál

“Digitális árkijelzőket vettem, mert egyszerűen képtelenség állandóan (manuálisan) átírni az árakat” – írja egy argentin boltos. Vakmajom szerint intő példa, ami a dél-amerikai országban zajlik.

A múlt héten, amikor az előző gazdasági miniszter bejelentette a lemondását, azonnal 17 százalékot gyengült a pesó a feketepiacon, erre másnapra 20 százalékot ugrottak a boltokban az árak. A tévé, a hajszárító, a bicikli, az importkávé, a telefon, a hősugárzó, minden – és a szemfüles argentinok megrohanták a boltokat, hogy még azelőtt be tudjanak vásárolni, mielőtt a kereskedők átírják az árcédulákat, hogy az értéktelenedő pénzüket még olyan termékekbe fektessék, amelyek sokkal drágábbak lesznek.

Ráadásul most érkezik a fogyasztókhoz a híres „aguinaldo”, ez egy évközepi bónusz, 50 százalékos (!) fizetésemelés, amiről már mindenki tudja, hogy nagyon meg szokta emelni az árakat, miután kifizetik, mint minden osztogatás, és ezért akinek van pénze, még az aguinaldo előtt próbál bevásárolni. Ennél klasszikusabb ár-bér spirál nincs is. Az évközepi béremelések is ennek tipikus tünetei. A bérek befagyasztása nélkül biztosan nem fog leállni az infláció, amihez meg az állami kiadások befagyasztása kell, hiszen minden efféle vágtázó infláció mögött végső soron az állam túlköltekezése van. De erre semmilyen hajlandóság nincsen.

Költik ezerrel, ami nincs és rimánkodnak az IMF-nek, hogy adjon “igazi lóvét”, tehát dollárt, de szigor az ne legyen.

Persze akinek van esze, az már rég nem tart pesót, hiszen az játékpénz, Monopoly-papír. Helyette dollárban ül és abban áraz, abban számol mindent, így függetleníti magát az állami pénznyomtatástól. Julio Cortázar, az egészen remek argentin író bő fél évszázada írta le a pazar és kissé kegyetlen hasonlatot egy novellájában, rég a fejemben van, hogy „az asszony egy romló valutájú földrészre kezdett hasonlítani”.

A történet ugyanaz és megismétli önmagát.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Euró: Horvátország nem lesz Venezuela

7,50 – tíz éve is ennyi kunába került egy euró és most is. Az árfolyam egy évtized alatt semmit sem változott. Nincs benne érdemi mozgás – sem koronavírus-járványra, sem háborúra, sem semmilyen külső eseményre. Vakmajom szerint nyugodtan számolhatunk azzal, hogy nem lesz akadálya az euró 2023. januári bevezetésének Horvátországban.