Részvénypiac: India lekörözi Kínát

Az indiai részvényindex idén messze felülteljesíti a „fetrengő, sehova se menő” kínait. Az okok sokasága között első a kilátások javulása India, és romlása Kína számára.

A világ legnépesebb államának – Indiának – éves GDP-je “mindössze” 3200 milliárd dollár, 1400 millió lakossal, ami ugyan kisebb, mint a körülbelül 4000 milliárdos német GDP, 82 millió (!) lakossal, és a kínai GDP-nek is csak ötöde (tehát még igen szegény ország), viszont igen magas rátával növekszik.

A befektetők azt anticipálják, hogy ha hasonló utat járna be a fejlődésben, mint amit Kína bejárt az elmúlt évtizedekben, akkor további igen jelentős gazdasági növekedés áll előtte.

Forrás: WSJ, Vakmajom

Kína viszont óriási gazdasági egyensúlytalanságokkal küzd, a kidurrant ingatlanbuborék következményeit nyögi, gyorsuló ütemben fogy a munkaképes korú lakosság, a pártállam kézi vezérléssel próbálja irányítani a gazdaságot és korlátozza a gazdasági szabadságot (is), ezért rosszabbak a kilátásai.

Ebből az eltérő jövőből igen sok be van árazva már: az indiai részvények az éves profittömeg húszszorosán forognak, a kínaiak csak tizenkettőn, tehát nem arról van szó, hogy az indiai részvények ne lehetnének sérülékenyek valami előre nem látható sokkra. Sokan felszálltak már az indiai vonatra, meg is ijedhetnek, nem egyirányú az utca….

Csak annyit jelent a látható jelenség, hogy a piac szerint az indiai társaságok részvényeinek kilátásai fényesebbek, mint a növekedésben megrekedt, növekedési csapdába, “middle income trap“-be esett kínai gazdasághoz köthető társaságok papírjainak helyzete.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.