Indián nyár?

3 hete írtam arról, hogy az új vírusvariánsokkal még baj lehet, és ez jelenti a legnagyobb bizonytalanságot a világgazdaság jövője kapcsán. Sajnos úgy tűnik, hogy a B 1.617.2 jelű indiai verzió keresztbe tehet akár már a nyári turistaszezonnak is – szemben azzal, amit sok hónapon át gondoltam, miszerint a nyár már nyugodtan telhet  a fejlett világban.

A mellékelt ábrán, amelyet kollégám, Cser Tamás készített, az látható, hogy ez a variáns miként terjedt el az elmúlt hetekben Nagy-Britanniában: alig volt pár hete észrevehető, mára pedig az összes eset 20%-a felett van! Ugyanez a variáns árasztotta el az eddig példásan védekező Délkelet-Ázsiát is, több országban is olyan problémákat okozva, amelyet nem tudnak kezelni.

A brit hatóságok szerint az új indiai variáns akár 50%-kal fertőzőbb lehet a britnél (amely maga is vagy 50%-kal fertőzőbb volt az eredetinél), és részlegesen lehet, hogy ki tudja kerülni a vakcinák adta védelmet is. Egyáltalán nem biztos az előző két állításból egyik sem, de a nagyon gyors terjedés arra utal, hogy egyelőre ezt valószínűsíthetjük – ennek pedig hatalmas kihatása lehet a világgazdaságra (sajnos most olyan időket élünk, hogy nem fiskális és monetáris változók, hanem a vírus lehet gazdaságainkra a legnagyobb hatással).

A jelenlegi trendeket kivetítve ez a variáns válhat július-augusztusra dominánssá Európában is – amennyiben a fenti számok igazak. Ha ez így történik, akkor ez ellen még a 60-70%-os oltottság sem feltétlenül elegendő, és emiatt az eddig gondtalannak tűnő július-augusztusi turistaszezon is hatalmas pofont kaphat (kedvezőbb esetben a felfutás elhúzódhat őszre, de nehéz előrejelezni, mert nagyon bizonytalanok az adatok). Azt gondolom, hogy ez az egyre valószínűbbnek tűnő kockázat nincs benne a piacok gondolkodásában, és még komoly gondot okozhat. Habár valószínű, hogy még egy fentebb vázolt negatív forgatókönyv esetén sem lennének akkora gazdasági károk, mint a korábbi hullámoknál, de a gazdaságpolitikusok/befektetők által előrevetített nagy fellendülésben törés lehet, egyes szektorok pedig komoly pofont kaphatnak: kisebb növekedés, későbbi kamatemelés, kisebb kereslet az árupiacokon, nagyobb deficitek a költségvetésekben, stb…